Elítélte a Moszkvai Patriarchátus afrikai betörését Anasztásziosz albániai érsek

Az Albán Orthodox Egyház elöljárója január 8-án osztotta meg álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a Moszkvai Patriarchátus exarchátust és két egyházmegyét alapított Afrikában – közölte az Orthodox Times.

Az érsek emlékeztetett 2019-es álláspontjára, melyet az ukrajnai autokefalitás megadásával kapcsolatban mondott: “az egyházi szakadásokat és szakadárokat nem gyógyítja az idő. Ellenkezőleg, elmélyíti és megkeményíti azokat”.

Anasztásziosz érsek szerint a “Moszkvai Patriarchátus közelmúltbeli döntése, hogy saját joghatóságot hoz létre az afrikai kontinensen megerősíti a kezdeti aggodalmakat”. Az Albán Egyház elöljárója ezt a döntést “új szakadásnak” nevezi, mely “az érzékeny afrikai kontinensen jön létre, ahol az elmúlt évtizedekben fejlődik az orthodox missziós tevékenység”.

“Mostantól az egyszerű afrikaiaknak két orthodox patriarchátus fogja javasolni, hogy térjenek át az Orthodoxiába, melyek eközben nincsenek egymással eucharisztikus közösségben”. Ez az érsek véleménye szerint botrány és az orthodox misszió diszkreditálásához fog vezetni.

“Az az állítás, hogy az Orthodoxiában nincs szakadás, csupán csak nézeteltérés, – írja az albániai egyházi elöljáró -, hasonló azon elmélethez, hogy nem létezik olyan jelenség, mint a koronavírus. A szakadás, annak mutációival együtt, nyilvánvaló, és azonnal szükség van az orvosság keresésére és azon oltás használatára, melyet az apostoli hagyomány határozott meg: megbékélés, megbékélés, megbékélés”.

Forrás