Hilarion metropolita: “Nézőpontom szerint az igazi tragédia, ami meghatározta az államunkat érő más XX. századi tragédiákat, az Orosz Birodalom szétesése volt”

A metropolita Interfax.ru által idézett szavai szerint az Orosz Birodalom az az állam volt, melyben sok nép békében és egyetértésben élt egymás mellett. “Oroszország gazdasági fejlődésének csúcsán volt, a világ egyik leggyorsabban fejlődő állama volt. Mindezt áthúzta, amikor a bolsevikok jutottak hatalomra. Hogy ezután mi következett, azt jól tudjuk: forradalom, vörös terror, nagy terror, tömeges repressziók, kuláktalanítás, kozáktalanítás, egyházüldözés és számos más csapás, melyek népünket sújtották” – jegyezte meg a metropolita.

A metropolita elismerte, hogy a Szovjetunió szétesése is milliók számára volt katasztrófa, mindenek előtt azon oroszok számára, akik hazájuk határain kívül kerültek. “Látjuk, hogy már 30 éve folyik az oroszok folyamatos és meglehetősen tömeges kivonulása a szomszédos országokból, melyek valaha egyetlen államhoz tartoztak, és ez nagy tragédia az embereknek, nagy tragédia a családoknak” – véli a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője.

Ugyanakkor a Szovjetunió bukásával kapcsolatban a metropolita beismerte, hogy neki, mint számos más hívő embernek, a Szovjetunióhoz olyan emlékek is kapcsolódnak, miszerint a szovjet időkben az államhatalom az ateizmust terjesztette. “Úgy gondolom, hogy ez nem csupán hiba volt a szovjethatalom részéről, ez az orosz nép elleni bűntett volt” – mondta.

Korábban Vlagyimir Putyin beszélt arról, hogy számára a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófáját a Szovjetunió szétesése jelenti. A Szovjetunió jogilag pont 30 évvel ezelőtt – 1991. december 25-én szűnt meg.

Forrás