“Bűnös és nehezen magyarázható”

A Moszvkai Patriarchátus feje kommentálta I. Bartholomeosz egyetemes patriarcha kijevi látogatását

Kirill patriarcha bűnösnek és nehezen magyarázhatónak nevezte Bartholomeosz patriarcha kijevi látogatását

Патриарх Московский и всея Руси Кирилл на Божественной литургии в кафедральном соборном храме Христа Спасителя по случаю 12-й годовщины своей интронизации - РИА Новости, 1920, 28.08.2021

“Segítse a Szentséges Istenszülő megőrizni az orthodox egyházak egységét, melyet ma a gonosz erők tépnek szét. Mi tudjuk, mi zajlik ma az egyetemes orthodoxiában, hogy ezek az erők, kihasználva az Ukrajnában kialakult súlyos helyzetet, megpróbálják megbontani az orthodox egyház egységét. És van, amiben sikerrel járnak: ennek példája a konstantinápolyi patriarcha bűnös és nehezen magyarázható kijevi látogatása és közös szolgálata a szakadárokkal” – jelentette ki a moszkvai patriarcha Nagyboldogasszony ünnepén a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartott prédikációjában.

Софийский собор в Киеве. - РИА Новости, 1920, 26.08.2021

Bartholomeosz egyetemes patriarcha augusztus 20-24-én járt Ukrajnában, ahol részt vett az ország függetlensége 30. évfordulójának ünnepségein. Látogatása során közös istentiszteletet végzett a Moszkvai Patriarchátus által szakadároknak tekintett Ukrajnai Orthodox Egyház főpapjaival a kijevi Szent Szophia székesegyház előtt, majd találkozott Vlagyimir Zelenszkij államfővel, Denisz Smigal kormányfővel és Dmitrij Razumkovval, a parlament elnökével. A Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyházának egyes hívői a Legfelsőbb Tanács (ukrán parlament) épülete előtt tüntettek az egyetemes patriarcha látogatása ellen. A megmozdulás résztvevőinek plakátjain olyan jelszavak szerepeltek, miszerint “Varfolomej megáldja a bűnözőket”, “Az orthodoxok vére a te kezeden szárad”, “Add vissza 500 templomunkat”, “Mink milliónyian vagyunk, egy elöljárónk van: boldogságos Onufrij” (a Moszkvai Patriarchátus kijevi metropolitája), stb.

2018-ban Petr Porosenko akkori ukrán elnök szorgalmazására Bartholomeosz egyetemes patriarcha áldásával egyesítő zsinat ülésezett Kijevben, melyen a két korábbi szakadár egyházi irányzat és a Moszkvai Patriarchátus néhány főpapja létrehozták az Ukrajnai Orthodox Egyházat, mely a konstantinápolyi patriarchátustól megkapta az autokefalitást elismerő Tomoszt.

Forrás