Az NKVD “charbini művelete” résztvevőinek neveit szeretné feltárni a történész

Szergej Prudovszkij történész az Oroszországi Föderáció Legfelsőbb Bíróságához fordult, melyben azon jogszabályok eltörlését követeli, melyek lehetővé teszik a KGB jogutódja, az FSZB számára, hogy az archív-levéltári dokumentumokban titkosítsák az NKVD munkatársainak neveit – közölte a “Kommerszant”.

Prudovszkij az ún. “charbini művelet” történelmét kutatja: Mandzsúria 30-as években történt japán megszállása után a cárok alatt alapított Charbin város (jelentős részben a bolsevikok elől elmenekült fehér) lakóinak és a főleg oroszok által működtetett Kelet-Kínai Vasút alkalmazottainak egy része a Szovjetunióba menekültek. 1937-ben japán kémeknek nyilvánították őket, majd az NKVD munkatársai több mint 21 ezer embert kivégeztek. Összességében 32,7 ezer embert tartóztattak le a “charbini művelet” során.

Szergej Prudovszkij kikérte az egyik érintett elítélt, Tatyjana Kulik ügyét a levéltárból. Ennek során látta, hogy az NKVD munkatársainak neveit kitörölték a dokumentumokról. Ezért a Moszkvai Városi Bírósághoz fordult keresetével, melyben az FSZB-t kötelezné a nevek feltárására. A bíróság elutasította a kutató keresetét és az FSZB oldalára állt, amely kijelentette, hogy az adatok “konkrét személyeknek a biztonsági szervek állományához való tartozását” érintik, ami a szervek utasításai szerint államtitoknak minősül. Prudovszkij úgy véli, hogy ezzel a bíróság gyakorlatilag az NKVD-hez hasonlította az FSZB-t, bár a hivatkozott rendelett csak a biztonsági szervek aktív munkatársaira vonatkozik.

A történész hangsúlyozza, hogy a bíróság nem vizsgálta, hogy a titkosított nevű csekisták részt vettek-e közvetlenül a bűntettekben. Később a charbini művelet NKVD-s végrehajtóinak egy részét kínzások és koholt ügyek készítése miatt kivégezték, és 2015-ben kimondták, hogy nem rehabilitálhatók.

A történész keresetében arra kérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy helyezze hatályon kívül az FSZB belső rendeletét, valamint az orosz államfő 1995-ös, államtitokról szóló rendeletének vonatkozó mellékletét.

Forrás