Lukasenkó a katolikus egyházat fenyegeti a “Hatalmas Isten” ima énekléséért

Az önmagát Belarusz elnökének nevező Alekszandr Lukasenkó július 3-án éles formában fejezte ki elégedetlenségét a Belarusz Katolikus Egyház azon döntésével kapcsolatban, hogy az ország függetlenségének napján a templomokban eléneklik a “Hatalmas Isten” imát. A himnuszt, mely Belarusz felvirágzását kéri Istentől, a Lukasenkó rezsim fasisztának bélyegezte, mivel egyes közlések szerint a belarusz lakosság énekelte azt az ország német megszállásának idején, bár a szöveget csak a Második Világháború befejezése után zenésítették meg.

«Most látják: vissza akarják fordítani a történelmet, rehabilitálni akarják nagyapáikat és dédapáikat és be akarják fejezni az általuk elkezdett ügyet. Ezért jöttek ki, hogy lerombolják a szuverén államot. Ez elképzelhetetlen: államiságunk szakrális helyeihez a fasiszta bérencek – a policájok – zászlajával vonultak. Az utóbbi időben tömegtájékoztatási eszközeink egyre többször számolnak be azon tényekről, hogy a katolikus templomokban a “Hatalmas Istent” akarják imádkozni. Vigyázzatok, magatokra hozzátok a bajt!» – idézi Alekszander Lukasenkót a sajtószolgálata.

Korábban a Belarusz Katolikus Egyház hivatalos oldalán közlemény jelent meg, mely választ adott a hatalom azon felhívására, hogy a katolikusok vegyenek részt július 3-án, a Függetlenség Napján tartott “Belaruszért” végzett általános imádságban. “Ezen a napon, július 3-án a Kúria támogatja, hogy a Szent Mise végén énekeljék el a “Hatalmas Isten” himnuszt, amelyben arra kérjük az Irgalmas Istent, hogy őrizzen meg bennünket és országunkat minden gonosztól” – áll a Minszk-Mogilevi Római Katolikus Egyházmegye kúriájának közleményében.

A “Hatalmas Isten” (szerzői címe: “Imádság”) Natalia Arszenjeva 1943-ban írt költeménye. 1947-ben Nyikoláj Ravenszkij zeneszerző zenésítette meg és vallási himnuszt alkotott belőle. A belarusz emigrációban nemzeti himnuszként terjedt el. 1993-ban a Belarusz Legfelsőbb Tanács (a parlament) különbizottsága a Belarusz Köztársaság hivatalos állami himnuszának javasolta. 2020-ban ez a vallási himnusz lett az országban zajló tiltakozások egyik szimboluma.

Forrás