Bulgária: a bíróság szerint nem volt rágalmazás Kirill patriarchát KGB ügynöknek nevezni

Minden azzal kezdődött, hogy Valerij Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettes Kirill moszkvai patriarchát KGB ügynöknek és “egész Oroszország cigaretta metropolitájának” nevezte. Emil Milanov extábornok és a “Nemzetközi Szláv Közösség – Perun 2000” oroszország-párti szervezet vezetője, a “Ruszofilek” mozgalom titkára és a “Bulgária Újjászületése” párt elnöke beperelte a hivatalnokot, hogy úgymond hamis állításokat terjeszt, melyek besározzák az Orosz Orthodox Egyház vezetőjét.

Azonban, bármennyire is furcsa, de Valerij Szimeonov képes volt bebizonyítani a bíróságon, hogy az általa terjesztett állítás megfelel a valóságnak. A bíróság meggyőzőnek találva azokat, elfogadta a bizonyítékait.

“Bizonyított, hogy Kirill, az Orosz Orthodox Egyház patriarchája, a KGB másodvonalbeli szovjet ügynöke. Az, aki azt mondta, hogy az emberi jogok egy új eretnekség. És aki ítélkezni merészelt a bolgár elnök felett. Ez a ravasz ember beszél nekem bármiről is?” – jelentette ki Valerij Szimeonov, rámutatva, hogy Kirill, még metropolitaként, cigarettából szerzett pénzt, amikor adókedvezményt eszközölt ki az egyház számára az államtól.

A szófiai bíróság nem talált rágalmazást Valeri Szimonov szavaiban és teljes mértékben felmentette őt.

Forrás