Beoltották koronavírus ellen Kirill patriarchát

A Moszkvai Patriarchátusban nem mondták meg, hogy milyen vakcinával. A “Meduza” portál kiderítette, hogy valószínűleg nem “Szputnyik V” vakcinával. Ennek meg van a magyarázata.

Április 13-án a Moszkvai Patriarchátus bejelentette, hogy Kirill patriarchát beoltották koronavírus ellen. Az orosz egyházfőt még 2021 márciusában beoltották, közölte V. Legojda, a Szent Szinódus Egyház és Társadalom és Sajtó Együttműködéséért Felelős Osztályának vezetője. “Mindkét injekciót még márciusban megkapta, még huszadika előtt” – mondta Legojda.

Hozzátette, hogy “ez az orosz vakcinák egyike volt”, de nem pontosította, hogy melyik. Ugyanígy továbbra sem ismert, hogy milyen készítménnyel oltották be Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki április 14-én fejezte be az oltakozást.

A “Medúza” Moszkvai Patriarchátusbeli forrása szerint a patriarchát nem a “Szputnyik V”-vel oltották be, melyet a leggyakrabban alkalmaznak Oroszországban, hanem a két másik oroszországi vakcina közül választott. A forrás szerint nagy valószínűséggel ez az “EpiVakKorona” volt. A “Medúza” másik Moszkvai Patriarchátusbeli forrása nem zárta ki, hogy a patriarchát “EpiVakKorona” vagy “KoviVak” oltással oltották be. Ez utóbbi vakcinát nem alkalmazzák tömegesen, de, elmondása szerint, “elérhető a magasrangú személyek számára”.

Az “EpiVakKorona” esetében a két oltás közötti ajánlott idő 14-21 nap, a “KoviVak” esetében pedig 14 nap. Ez azt jelenti, hogy a patriarcha mindkét vakcinát megkaphatta március 20. előtt (ha az első injekciót még a hónap elején kapta és az “EpiVakKorona” esetében a kéthetes időszakot választották). A “Szputnyik V” esetében az injekciók közötti időszak legalább 21 nap. Ha betartották az ajánlásokat, akkor ennek esetében a patriarcha nem fejezhette volna be az oltakozást március 20-ig.

A Moszkvai Patriarchátuson belüli források megjegyzik, hogy azért nem a “Szputnyik V” vakcinát választhatták, mivel ezen oltás gyártása során embrionális sejtvonalakat használhatnak, melyek alkalmazását a Moszkvai Patriarchátus nem hagyja jóvá. A “Szputnyik V”-vel ellentétben az “EpiVakKorona” egy mesterséges peptid vakcina, mely nem vet fel ilyen etikai kérdéseket.

A három regisztrált oltás közül csak a “Szputnyik V” hatásosságáról (azt 91,6%-osra értékelik) és biztonságosságáról (az oltás utáni nem kívánatos jelenségek 94%-a könnyű lefolyású) jelentek meg adatok nemzetközi kiadványokban. A “KoviVak” hatékonyságának vizsgálata még meg sem kezdődött. Az “EpiVakKorona” kifejlesztői azt állítják, hogy az oltásuk működik, de nem tudnak elegendő bizonyítékot felmutatni. Az “EpiVakKorona” klinikai vizsgálatának résztvevői kijelentették, hogy a független ellenőrzés azt mutatta ki, hogy az ezen vakcinával beoltottak esetében egyáltalán nem képződtek antitestek.

Az embrionális sejtvonalakat nem használják a “KoviVak” gyártása során sem, mely egy SARS-CoV-2 alapú inaktivált vakcina.

A “Medúza” egyik Moszkvai Patriarchátusbeli forrása elmondása szerint a papoknak éppen az “EpiVakKorona” vakcinát javasolják, mellyel a tömeges oltás március közepén kezdődik. Elmondása szerint ezt a vakcinát javasolják a papok is a hívőknek. A “KoviVak” az orosz Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint áprilistól lesz elérhető.

Októberben a Moszkvai Patriarchátus Család, Anyaság és Gyermekvédelmi Patriarchai Bizottsága elnöke, Fedor Lukjanov pap az Állami Dumában szervezett kerekasztalbeszélgetés során kijelentette, hogy az Egyház “etikailag megengedhetetlennek” tartja a sejtvonalak felhasználásával készített vakcinákat, melyeket emberi embriók szövetéből nyertek, “többek között a NEK293-al, melyet egy emberi emberió vesesejtjéből nyertek 1973-ban”.

A Gamalea Intézetben ugyanakkor elmondták, hogy a NEK293-at ugyan felhasználták a “Szputnyik V” gyártása során, de magában az oltásban a megtisztítás után nem marad emberi sejt. A Gamalea Intézet képviselői februárban bejelentették, hogy a megfelelő tájékoztatást elküldték a Moszkvai Patriarchátusnak is.

A Moszkvai Patriarchátus hivatalosan semmilyen nyilatkozatot nem tett a “Szputnyik V” kapcsán. Az egyik Moszkvai Patriarchátusbeli forrás azt állítja, hogy semmiféle nyomást nem fejtenek ki a papokra a vakcinaválasztás kapcsán. Szavai szerint egyes papok már beoltatták magukat a “Szputnyik V”-vel. Valószínűleg ezzel a vakcinával oltották be Tyihon (Sevkunov) pszkovi és porhovi metroplitát is, aki még 2020 októberében megkapta az oltást.

A Moszkvai Patriarchátusban a “Medúza” kérdésére, hogy miként viszonyul az egyház azon vakcinák iránt, melyekhez embrionális sejteket használnak fel, kijelentették, hogy “a választás, miszerint valaki beoltatja magát vagy sem, nem rendelkezik vallási dimenzióval”. Az oltáshasználat problémájával kapcsolatos alapvető megközelítéseket, emlékeztettek a Moszkvai Patriarchátusban, az Oroszországi Orthodox Orvosok Társasága 2009-ben elfogadott közös nyilatkozata tartalmazza. “Mindenesetre, figyelembe véve több oltás létezését, a hívő emberek rendelkeznek az etikailag legelfogadhatóbb választás lehetőségével” – írták a Moszkvai Patriarchátusban a “Medúza” kérdésére.

Forrás