Nagyböjt: mit lehet és mit nem lehet

Andrej Kurajev atya, teológus gondolatai

Фото: Global Look Press

A böjt az az időszak, amikor az ember ideiglenesen lemond valami jóról. Nem lehet böjtöt tartani a gyűlöletben: gyűlölni soha sem szabad; de lehet böjtöt tartani az internet-szörfölésben, a tévésorozatokban. Le lehet mondani a hasznos és finom ételről, csak az egészséges, de nem túl finom ételeket tartva meg.

A gyerekek számára fontos a „finomságokról való lemondás” formulája: húsos tésztát és virslit lehet fogyasztani, de pattogatott kukoricát és coca-colát nem.

A felnőttek számára a legfontosabb: hogy ne rontsák el a viszonyukat egymással, a legfőbb áldozathozatal: megbékélni a felebaráttal. Ezért kezdődik a Nagy Böjt a Megbocsátás vasárnapjával.

A továbbiakban, már ami a böjt gasztronómiai oldalát illeti, a dolog fakultatív.

A gasztronómiai böjtben mindenki saját értelmeket keres.

Egyesek számára fontos azt érezni, hogy mindenkivel együtt böjtölnek, érzik az egységet.

Mások számára ez az Egyház iránti engedelmesség megnyilvánulása, az egyházi hagyomány követése.

Harmadikok számára az a gondolat a fontos: „Le akarok fogyni, hogy testem kevésbé nyomja el a lelkemet”, hogy lelkem függetlenné váljon a test szokásaitól és kötöttségeitől.

A negyedikek komolyan böjtölnek, hogy így érjenek el szellemi megvilágosodást. Ez a böjt legmagasztosabb célja, de ez nagyon veszélyes. Amikor ilyen élményeket társz fel magadban, még egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy az „örömhírt” találtad-e meg. Ezért azok számára, akik úgy döntenek, hogy szigorúan tartják a testi böjtöt, személyes önkontrollra és egy másik ember külső kontrolljára is szükségük van, aki nem könyvekből ismeri mindezeket.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy hogyan fog böjtölni.

Figyelembe kell venni azt is, hogy ma az emberek egy részének nincs lehetősége megválasztania az étkezését. Étkezdébe jár, ahol korlátozott a választás lehetősége, sajátos a munkabeosztása… Egyáltalán nem úgy van ma, mint a 19. században, amikor a parasztok kivitték magukkal az ebédet a mezőre és ellenőrzésük alatt tartották, hogy mit esznek.

A böjtben fontosnak tekintjük az áldozathozatalt, a szegényekről való gondoskodást. Ha sikerül megtakarítanod az ételen, add oda annak, aki rosszabbul él nálad. A szegényeknek annyit kell adni, hogy a fukarságod kellemetlennek érezze. A fukarság mindenkiben él, senki nem szent. Ha te áldozatot hozol, és fukarságod nem szorongat, az azt jelenti, hogy számodra ez az összeg nem érzékelhető és az ilyen adománynak erkölcsi értelme nincs.

Létezik olyan elképzelés, hogy böjti időszakban tilos szeretkezni. Mindezekről a dolgokról a szerzeteseknek írt könyvek szólnak, és egyáltalán nem világos, hogy milyen alapon váltak a szerzetesi szabályok kötelező szabályokká az egyszerű családos emberek számára. Sehol nincs előírva a szexuális önmegtartóztatás.

Az alkohol összeegyeztethetetlen a böjttel. Nem marhahúsból készül, de hatása ellentétes a böjt értelmével: hogy ellenőrzést nyerjünk a lelkünk felett, emócióink felett. Az alkohol rabságba dönt. A tiltás nem csak az olyan kemény alkoholos italokra vonatkozik, mint a vodka és a konyak, hanem minden más alkoholos italra is.

Forrás