III. Theophilosz jeruzsálemi patriarcha interjúja a szerb “Kurir” kiadványnak

“Nem szeretnék olyan kommentárt adni, ami befolyásolhatná az orthodox keresztények egységét” – válaszolt III. Theophilosz jeruzsálemi patriarcha a szerb Kurir kiadvány kérdésére arról, hogy hogyan értékeli az Ukrajnai Orthodox Egyház autokefalitásának elismerését a Konstantinápolyi Patriarchátus részéről. Az interjú január 26-án jelent meg angol nyelven.

Az interjú angol nyelven itt olvasható.

Az Ukrajnai Orthodox Egyház státuszáról szólva Theophilosz patriarcha megjegyezte: “Minden orthodox keresztény számára fontos, hogy része legyen az egy, szent, egyetemes és apostoli Egyháznak. Azok, akik értik, hogy mi a szent, egyetemes és apostoli Egyház, jól meg fogják érteni az ön kérdésére adott válaszomat”.

Ugyanakkor a Jeruzsálemi Patriarchátus elöljárója keményen elítélte a montenegrói autokefalitást, elutasította a Szerb Patriarchátustól elkülönült Montenegrói Egyház egyházként való elismerését. Koszovót és Metohiját III. Theophilosz “szerb Jeruzsálemnek” nevezte.

Theophilosz patriarcha reményét fejezte ki, hogy hamarosan ellátogathat Szerbiába és támogatását fejezte ki a koronavírus elleni oltással kapcsolatban. “Az oltás nem képes véglegesen legyőzni ezt a csapást, ami a világra zúdult, – mondta Őboldogsága, – de kétség kívül képes életeket menteni és enyhíteni a veszélyes következményeket, melyeket a koronavírus hordoz az emberiség számára”. A jeruzsálemi patriarcha ezért azt tanácsolta mindenkinek, hogy “mindenáron oltassa be magát”.

Forrás