Elismerte a Szerb Patriarchátus ideiglenes vezetője, hogy alulértékelték a koronavírus veszélyességét

A Szerb Patriarchátus alulértékelte a COVID-19 veszélyességét, melynek következtében elhunyt Irinej szerb patriarcha, két másik főpap, több tucat pap és szerzetes – jelentette ki Krizosztóm dabro-boszniai metropolita, a szerb patriarchai szentszék helytartója.

“Voltak hibák. Be kell ismernem, hogy alulértékeltük a koronavírust és nem tudatosítottuk a veszélyességét. Nem fogtuk fel, hogy mit hoz magával a koronavírus, hogy egy gyilkos vírusról van szó, ami megölte elöljárónkat, Amfilohije metropolitát, Milutin püspököt, több tucat papot, szerzetest és apácát. Talán mindaz, ami történt: a járványügyi hatóságok által meghatározott intézkedések be nem tartásának ára” – jelentette ki a metropolita a “Nova.rs” portálnak.

Krizosztóm metropolita megjegyezte, hogy míg más országokban korlátozásokat vezettek be a templombajárás tekintetében, a szerb templomokban “emberek tucatjai és százai voltak”. “Ez a mi mentalitásunk, talán még jobban is jöttünk ki belőle, mint ahogy kijöhettünk volna. Én személyesen átestem a koronavírus megpróbáltatásán, nem tudtam nem megfertőződni, ha figyelembe vesszük, hogy a temetésen az események középpontjában voltam” – mondta a szerb patriarchai helytartó, aki Irinej patriarcha temetési szertartását vezette, majd utána koronavírus fertőzéssel kórházba került.

Krizosztóm metropolita hangsúlyozta, hogy támogatja a lakosság beoltását és kijelentette, hogy ő maga is be fogja oltatni magát, amit ez lehetséges lesz.

A metropolitát december 10-én engedték ki a kórházból, ahová koronavírus fertőzés miatt került. 20 nappal korábban a koronavírus fertőzés következtében elhunyt Irinej szerb patriarcha.

Szerbiában megerősítették a hírt, hogy koronavírus fertőzés miatt novemberben kórházban ápolták Dávid kruseváci püspököt. Joannikije budimlja-niksicsi püspököt több hétig kezelték kórházban koronavírus fertőzéssel. November végén gyógyult meg.

Amfilohije montenegrói metropolita október 30-án hunyt el koronavírus fertőzés következtében Podgoricában. Az ő november 2-i temetésén fertőződött meg Irinej szerb patriarcha.

Forrás