Elhunyt Filaret (Vahromejev) volt minszki metropolita

Súlyos lefolyású koronavírus fertőzés következtében január 12-én, életének 86. évében elhunyt Filaret (Vahromejev) metropolita, egész Belarusz tiszteletbeli patriarchai exarchája, korábban hosszú évekig a Szent Szinódus tagja, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője, Nyikogyim (Rotov) metropolita egyik legközelebbi munkatársa. Filaret metropolita 2009-ben egyike volt a hivatalos patriarcha jelölteknek, de a szavazás második fordulója előtt visszalépett.

A tiszteletbeli exarcha elhunytát a Belarusz Orthodox Egyház hivatalosan bejelentette. A metropolitát decemberben több munkatársa és a belarusz főpapok születésnapja alkalmából személyesen köszöntötték fel, majd pár nap múlva koronavírus fertőzést diagnosztizáltak nála, melyet december 16-án hivatalosan megerősítettek.

Filaret metropolita (világi nevén Kirill Varfolomejevics Vahromejev) 1935. március 21-én született Moszkvában. Apja a Moszkvai Konzervatórium melletti Gneszin Zeneiskola oktatója volt. Ő volt a szerzője a teológiai iskolák “Alapvető zeneelmélet” és az “Egyházi éneklés” tankönyveinek. A metropolita édesanyja és nővére moszkvai zeneiskolákban tanítottak. Kirill is zeneiskolát végzett, majd 1957-ben elvégezte a Moszkvai Teológiai Szemináriumot, 1961-ben a Moszkvai Teológiai Akadémiát.

1959-ben szerzetessé nyírták és diakónussá szentelték. 1961-től a Moszkvai Teológiai Akadémia tanára. Ugyanebben az évben I. Alekszij patriarcha pappá szentelte. 1965-ben tyihvini püspökké, a leningrádi egyházmegye vikáriusává szentelték a Névai Szent Sándor monostor Szent Háromság székesegyházában. 1965-től a Moszkvai Patriarchátus Keresztény Egység Bizottságának titkára. 1966-ban dmitrovi vikárius püspökként kinevezték a Moszkvai Teológiai Akadémia rektorává. 1968-től Nyikogyim metropolita munkatársaként a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője lett. 1971-ben érseki címet kapott. 1973-ban nevezték ki berlini és középeurópai ésekké, Közép-Európa exarchájává. 1975-től metropolita. 1978-ban nevezték ki Minszk és egész Belorusszia metropolitájává, egyúttal pedig Nyugat-Európa patriarchai exarchájává. 1981-89 között a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője. Ebben a minőségben felügyelte a magyarországi Orthodox Adminisztratúrát is. 1993-2011 között a Szent Szinódus Teológiai Bizottságának elnöke. 2013-ban, 78 évesen, “75. életévének betöltésével kapcsolatban” nyugállományba helyezték. A Szent Szinódus a tiszteletbeli exarcha címet adományozta neki. Az elmúlt években súlyos betegsége miatt már nem nagyon jelent meg a nyilvánosság előtt.

Forrás