“Te elvetted a Szent Szophiát Kijevben… és elveszítetted saját Szophiádat” – Kirill patriarcha karácsonyi megnyilvánulása

Moszkva, január 7. Interfax.ru – Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája úgy véli, hogy gondviselésszerű volt a konstantinápolyi Szent Szophia székesegyház közelmúltbeli mecsetté történt visszaalakítása. A moszkvai vallási vezető isteni büntetésnek nevezte az eseményt, mely az ukrajnai egyházszakadás elmélyítése miatt érte Bartholomeosz patriarchát.

“Nem akarok semmiféle kritikát mondani konstantinápolkyi testvéremnek, de kétségtelen, hogy mindaz, ami később Konstantinápolyban, Isztambulban történt, isteni büntetésről tanúskodik. Bartholomeosz patriarcha bevezette a szakadárokat a kijevi szentélybe, a kijevi Szophiába, és elveszítette a konstantinápolyi Szophiát – ami mecset lett” – mondta Kirill patriarcha a “Rosszija-1” televíziós csatornának adott karácsonyi interjújában. “Te elvetted a Szent Szophiát Kijevben az orthodox emberektől, az Orthodox Egyháztól, bementél oda és bevitted a szakadárokat, és elveszítetted saját Szophiádat… Úgy gondolom, hogy napnál világosabb isteni akaratból történő következményt elképzelni is nehéz lenne, a következmény pedig késlekedés nélkül bekövetkezett, mivel a bűn túlságosan nagy”.

Kirill Bartholomeosz patriarcha tettét nem hibának, hanem bűncselekvésnek nevezte, és közös imára hívott fel az Orthodoxián belül kialakult krízis leküzdéséért. Kijelentette, hogy a Moszkvai Patriarchátus kész megtenni a ráeső utat, hogy elérje ezt a célt.

Forrás

Kommentár:

“Te elvetted a Szent Szophiát Kijevben az orthodox emberektől, az Orthodox Egyháztól, bementél oda és bevitted a szakadárokat, és elveszítetted saját Szophiádat” – mondja a “Rosszija-1” csatornán Bartholomeosz konstantinápolyi patriarchának címzett karácsonyi köszöntőjében Kirill, Moszkva és egész Oroszország patiarchája.

Mindenki érti, hogy a kágébés patriarcha rosszul áll a hit és a történelem ismeretének tekintetében is. Az Ukrajnai Orthodox Egyház 2019-ben kapott autokefalitást, a konstantinápolyi patriarchák pedig a konstantinápolyi Szent Szophia Székesegyházat még 1453-ban “elvesztették”. Azóta vagy mecset volt (nagyrészt) vagy múzeum (viszonylag rövid ideig). Talán a “Mennyei Hivatalban” előre (több mint 550 évvel korábban) tudták, hogy Bartholomeosz autokefalitást ad Ukrajnának és és megelőlegzésképpen ráküldték Bizáncra a törököket?

PS: Kirill egyébként ebben is hazudott. A kijevi Szent Szophiát az “orthodox emberektől” nem Bartholomeosz vette el, hanem még a bolsevikok. És már vagy 90 éve múzeumként működik. Fordulj Zjuganovhoz* és neki panaszkodj!

Forrás

* Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja elnöke, korábban az SZKP KB Agitációs és Propaganda Osztályának munkatársa, majd az Ideológiai Osztály helyettes vezetője. Az elmúlt években Kirill patriarcha több egyházi érdemrenddel is kitűntette.