Az “Oroszország katonatisztjei” követeli Dzerzsinszkij szobrának visszaállítását a Lubjanka téren

A szervezet szerint a Cseka alapítójának szobrát a 90-es években “ledöntötték és meggyalázták”

Az “Oroszország katonatisztjei” társadalmi szervezet Igor Krasznov orosz főügyészhez nyújtotta be beadványát, melyben kérik a hírhedt Cseka, a bolsevik terror végrehajtó szervezete alapítója, Felis Dzerzsinszkij szobrának visszaállítását a moszkvai Lubjanka téren – adja hírül a RIA Novosztyi. A szervezet ügyészi intézkedést kér a szobor eltávolításával kapcsolatban.

A szervezet beadványa szerint 1991. augusztus 21-ről 22-re virradóan Gavriil Popov korabeli moszkvai polgármester törvénytelenül adott utasítást az emlékmű eltávolítására és áthelyezésére, a városi népképviselők tanácsa pedig törvénytelenül fogadott el erről jóváhagyó döntést 1991. október 24-én.

A szervezet szerint az emlékmű státusza miatt a lebontásáról csak a Szovjetunió vagy az Oroszországi Szovjet Föderatív Szövetségi Köztársaság Minisztertanácsa dönthetett volna.

Alekszander Mihajlov altábornagy (a beadvány egyik szerzője) a szovjet törvényekkel ellentétesnek nevezte a szobor korabeli eltávolítását.

“A nagy szovjet szobrászművész, Jevgenyij Vucsetics művét letaszították és meggyalázták” – hangsúlyozza Mihajlov.

Félix Dzerzsinszkij forradalmár és a Cseka megalapítójának szobrát 1958-ban állították fel a Lubjanka téren. 1991. október 24-én a Moszkvai Tanács Elnöksége jóváhagyta azt a döntést, mely szerint több szovjet kommunista emlékművet, többek között Dzerzsinszkijét is a Krimszkij Val-i “Muzeon” parkba vigyék át.