“Kirill patriarcha nyilatkozatai mögött a láthatóan soványodó egyházi kassza miatti aggodalom van” – Szergej Csapnyin

Moszkvában a pandémia miatt legalább harmadával csökkent a Moszkvai Patriarchátus templomait látogató hívők száma, jelentette be Kirill (Gungyájev), Moszkva és egész Oroszország patriarchája. Egyúttal megjegyezte, hogy “sokkal komolyabb veszélyt jelent az istentiszteletek fakultatív voltának gondolata”, valamint az Egyház Szentségeiben való részvétel során a személyes jelenlét alulértékelése, amit, szavai szerint, elősegítenek a modern technológiák, “amikor a kommunikáció ezen formái kerülnek túlsúlyba”. Szergej Csapnyin valláskutató, a “Dari” keresztény kulturális almanach főszerkesztője szerint Kirill patriarcha ezen nyilatkozatai mögött a láthatóan lesoványodott egyházi kassza miatti aggodalom rejtőzik.

Csapnyin szavai szerint Kirill patriarcha nagyon szereti a statisztikát, hatalmas bürokratikus apparátusa van, amely gyűjti és feldolgozza a statisztikai adatokat, ezért az általa mondott számokban, összességében, meg lehet bízni. Ugyanakkor Szergej Csapnyin “gyakorlatilag biztos abban, hogy az egyházközségi templomok nem érdekeltek sem az adatok növelésében, sem kicsinyítésében, mivel a patriarchának fizetett adó értelmes csökkentésére számítanak. Más kérdés, hogy egyelőre nem tudjuk, belemegy-e ebbe a patriarcha vagy sem”.

“Arról van szó, hogy az elmúlt két-három évben Kirill patriarcha véglegesen új ‘adórendszert’ vezetett be: az egyházközségek már nem a bevétel vagy forgalom bizonyos százalékát, hanem a patriarchátusban kiszámolt fix összeget kell befizessék. A gazdasági krízis körülményei közepette egy ilyen adó sokak számára egyszerűen teljesíthetetlenné válik” – véli Szergej Csapnyin.

“Másrészről, a templomok látogatottságának 30%-os csökkenése a pandémia idején – jó eredmény. Úgy gondolom, hogy ez a minimum. Egyes régiókban a számok elérhetik az 50-60%-ot is, azonban egyelőre nincs hivatalos statisztika. Talán a közeljövőben rendelkezésünkre áll majd” – tette hozzá Csapnyin.

Forrás