Száz gyertya: a tegeli orthodox temetőben megemlékeztek az “Orosz Exódus” századik évfordulójáról

100 évvel a Fehér Hadsereg krími evakuációja után a menekültek emlékére november 14-én 100 gyertyát gyújtottak meg a berlin-tegeli orosz orthodox temetőben.

 A forradalom és a polgárháború (1917-1922) következtében száz évvel ezelőtt több millió orosz menekült el a hazájából. A krími evakuáció: itt történt a legnagyobb mentési akció, mely során 126 hajón menekítették ki a Krím-félszigetről a Fehér Hadsereg katonáit és a velük tartó polgári menekülteket. Azzal a reménységgel mentek el, hogy hamarosan hazatérnek… Többségük örökre külföldön maradt.   

Olvassuk a neveket a kereszteken: Anna Fjodorovna Azbukina – “a György cézrevics” hajón menekült el a Krímből. Pedagógus, ápolónőként az Orosz Császári Hadsereg és a Fehér Hadsereg önkéntes segítője, az I. Világháború és a polgárháború veteránja. Alekszander Ivanovics Berezovszkij – az Orosz Császári Hadsereg hadvezére, altábornagy, az I. Világháború hőse, a Szent György rend lovagja, 2020. novemberében evakuálták a Krímből… Ivan Trofimovics Volvacs altiszt, az I. Világháború és a polgárháború veteránja, a Szent György rend lovagja, 1920. novemberében evakuálták a Krímből…

Nyikoláj Nyikolájevics Koloszovszkij – Vrangel hadseregének ezredese, a Krímből evakuálták… Alekszander Illarionovics Voroncov Illarion Ivanovics Voroncov-Daskov gróf, kaukázusi helytartó és felesége, Jelizaveta Andrejevna, szül. Suvalova grófnő (1845-1924) negyedik fia és legkisebb gyermeke. Felesége Anna Iljinicsna Mamacasvili, szül. Csavcsavadze hercegnő, D. A. Csavcsavadze herceg unokája. Családjával együtt a Krímből evakuálták… Jevgenyij Vlagyimirovics Dacevics-Zanoza, ezredes, az I. Világháború és a polgárháború hőse, a Szent György rend lovagja, Szevasztopolból evakuálták a “Poti” hajóval. Borisz Mihajlovics von Müller, a Déloroszországi Fegyveres Erők kötelékéhez tartozó fehér Fekete-tengeri Flotta és Vrangel hadseregének tisztje. Családjával együtt a “Lazarev” hajón evakuálták a Krímből. Antonyina Nyikolájevna Hanzsonkova, a Krímből evakuálták… Alekszander Vasziljevics Krivosein orosz államférfi, november 11-én Szevasztopolból evakuálták a “Kentaur” cirkálón a Fehér Hadsereg egységeivel együtt…   

És sokan, sokan mások, akik itt találták meg örök nyugodalmukat és utolsó menedéküket. Most a tegeli orthodox temető orosz földjében nyugszanak.   

Egy hatalmas ország hatalmas tragédiája. Az orosz exódus, mely lezárta a polgárháborút és véget vetett az Orosz Birodalomnak, “előtte” és “utánra” törte meg a különféle kontinensekre szétszóródott menekültek millióinek életét… Üldözöttek lettek, akikre számos országban senkinek sem volt szüksége. Idegen földön kellett élnük és küzdeniük azért, hogy megharadhassanak orosznak, Oroszország nélkül. Az orosz történelem rettenetes tragédiája. Megbékéltettek minket az évek? Megbocsátottunk egymásnak? A krími “Orosz Exódusra” emlékezve 2020. november 14-én 100 gyertyát gyújtottak a berlin-tegeli orosz orthodox temetőben.  

Sötétedik… este van. Naplemente… A vér-vörös árnyékok lefelé csúsznak a fehér kereszteken a száz égő gyertya felé… Szergij atya, a temetőben álló Szent Konstantin és Heléna templom elöljárója Panyihidát végez a menekülésben részt vett katonák és polgári személyek megnyugvásáért.

“Nyugosztald, Uram, a te elhunyt szolgáid lelkét…”   

 

Елена Дункул/ Elena Dunkul Фото: Елена Дмитриева/Elena Dmitrieva и Елена Дункул/Elena Dunkul

Forrás