New russian warlord cathedral. Sorry, world, you’ve been warned.

Hogyan torzul el a kereszténység értelme a militarizmus kedvéért. Képes beszámoló a FEF (“Fegyveres Erők Főtemploma”) szimbolikájáról és szövegeiről.

A Fegyveres Erők Főtemploma. Nem írok róla hosszú szöveget, igyekszem rövidre fogni.

Bár szándékoztam. Amikor ezen terepszínbe öltözött monumentalitás felé haladtam a pocsolyákon keresztül, már akartam. Amikor kikerülve a védelmet, felmentem a kupola alá, akartam. Amikor a leégett orosz házak gondosan felújított romjainál álltam, kerestem a szivárványt, melynek felettük kellett volna lennie, mivel az esőben pont a templom és a nap között álltam (szivárvány nem volt): akkor már egyenesen azon törtem a fejem, hogy mit fogok írni. Amikor nézegettem később a fényképeket, arra gondoltam, hogy a bejegyzést angolul írom meg. Úgymond, world, you’ve been warned.

De akit érdekel, annak írok összefoglalót néhány kép alá. Ezekben, idézetekkel, bemutatom, hogyan torzul el a kereszténység értelme a militarizmus kedvéért. Hogy el lehessen gondolkodni arról, milyen is a mi nemzeti vallásunk.


Először is: az épületet természetesen elég nagy túlzás templomnak nevezni. Legalábbis Jézus Krisztus templomának. Inkább a Győzelem Istennőjének temploma. A “Nika” mozaikszó elterjedt felirat a jézusi kereszteken. Ez a templom azonban inkább a győzelemnek lett szentelve, mintsem Krisztusnak. Különben mi a fenét keresne itt ez az egész bonyolult szimbolika: még a templom magassága és a háború napjaihoz igazodik, a kupola átmérője pedig az 1945-ben aláírt német kapituláció pontos pillanatához stb.

Másodszor: ez a templom egyáltalán nem az elesettek emlékéről szó. Kimondottan az orosz fegyver további győzelmeiért végzett rituálékért épült. Ráadásul az értelemben szegény elvtársak olyan “sikereket” hoznak fel példának, melyek inkább a szégyenteljes oldalhoz tartoznak.


Harmadszor, a háború isteneinek gazdagon szétszórt, hogy ne mondjam, vastagon szétkent szimbólumai, mindezek a célkeresztek, Szvarog tekergő ornamentumai, gyertyatartó függesztékek szerepében fellépő tölténytalpak, a keresztény szimbólumokkal keveredő teljesen okkult monogramok.


(Egyes monogramok megfejtéséhez semmit sem találtam, például az “XP” mellett mindenütt megtalálható a “XП” és PX monogram. Gyakran ismétlődik az 1941-es és 1945-ös számokkal. Mi lehet ez? “Krisztus serege” (oroszul: “христов полк”?).De a legfőbb, a templom lehetőséget nyújt annak megfigyelésére, hogy hogyan működik a jelenlegi állami militarista vallási propaganda. Nézzük meg, például ezen mozaik pannókat, ahol felül valamilyen szentek vagy angyalok, alul pedig teljes alakos bátor orosz katonák láthatók.

Mindegyik pannó felett egy a háború igazolására hozott idézetet láthatunk a Szent Írásból. Nézzék a kezeket:


“Hősök voltak a háborúban és megfutamították az ellenség táborát” (a Nagy Honvédő Háború katonái és szent védelemezőik, Alekszander Nyevszkij, Ilja Muromec és Usakov admirális ábrázolásai felett).

Ez Pál apostolnak a zsidókhoz írt leveléből van: “Kifogynék az időből, ha Gedeonról, Bárákról, Sámsonról, Jeftéről, Dávidról, Sámuelről és a prófétákról beszélnék, akik a hit erejével országokat győztek le, igazságot gyakoroltak, ígéreteket nyertek el, oroszlánok száját tömték be, lángoló tüzet oltottak ki, megmenekültek a kard élétől, gyengeségből erőre kaptak, hősök voltak a háborúban és megfutamították az ellenség táborát. Asszonyok föltámasztás útján visszanyerték halottaikat. Némelyek kínpadra kerültek, de nem fogadták el a szabadságot, hogy jobb föltámadáshoz jussanak, mások gúnyt és megostorozást, sőt bilincseket és börtönt tűrtek el, megkövezést, kettéfűrészelést és sanyargatást szenvedtek, kardélen hullottak el, juhbőrben és kecskebőrben bujdostak, nélkülözve, üldöztetve, zaklatva. A világ nem volt méltó rájuk. Ezért sivatagban, hegyek közt, barlangokban és szakadékok közt bolyongtak.”

Értik, ugye? Az apostol egyáltalán nem azokról beszél, akik erősek voltak a háborúban. Hanem azokról, akik éppenhogy nem a fegyver miatt erősek, hanem a hit által. Az erővel a lélek szilárdságát állítják szembe. A fegyverekkel pedig éppenhogy ezeket a szent prófétákat gyötörték és kínozták.


Menkünk tovább:
“Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért.”

Ez János Evangéliumából van. A mozaik fölött, ahol az angyalok imádkoznak a golgothai kereszt előtt, alattuk pedig a wagneristák fekete napszemüvegben, valamint dicsőítő feliratok a “Krím csatlakoztatásáért” és “Grúzia békére kényszerítéséért”.

Az eredeti szöveg így hangzik:
“Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket. Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek.”

Értjük a csúsztatást a szöveg értelmében? Jézus arra hív fel, hogy szeressük egymást. Szeretetre hív. Azt mondja, hogy ti a barátaim vagytok, ha teljesítitek a parancsolataimat. Ha életeteket adjátok azok teljesítéséért.


Alul látjuk a példáit annak, hogy miért “adták életüket” azok, akikről ebben a templomban megemlékeznek. “Csehszlovákiai konfliktus”, “Grúzia békére kényszerítése”, a “Krím csatlakoztatása” stb.

De nézzük a Nika nevet (középen felül), melynek tiszteletére (vagy akinek tiszteletére, ha Nikát, mint a Moszkvai Patriarchátus-Védelmi Minisztérium számára kedves Jézus avatárra gondolunk) valójában a templomot építették..


Vagy ez a fenyegető idézet, melyet én magam nagyon szeretek: “akik kardot fognak, kard által vesznek el”.

A mozaik militarista szellemiségét egy kicsit sem csökkenti, ha emlékeztetünk arra, hogy ezt Jézus a saját apostolának mondja, aki kardot rántott és egyenesen arra hívja fel, hogy tegye vissza a kardját a hüvelyébe.

A Szent Írásban ez közvetlenül azelőtt történik, hogy Krisztusra “kardokkal és botokkal” támadtak, elviszik a Szinedrionba, hamis tanúkat keresnek ellene, hogy ráordíthassák: “méltó a halálra!”. Maga a felfegyverzett Péter pedig, aki kirántotta a kardját a védekezéshez, háromszor tagadja meg Tanítóját a kakasszó előtt.


“Vegyétek fel Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok.” Még egyszer vessük össze az eredeti forrással:

“Öltsétek magatokra Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben. Mert mi nem test és vér ellen harcolunk, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak. Éppen ezért vegyétek fel Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok.”


БЛОГ КОНСТАНТИНА БУЗИНА, 21 сентября 2020 г.