Keresztelő Szent János fejevétele: egyházi hagyomány és népi babonák

Ezen a napon az Egyház virrasztó istentiszteletet tart: a hívők egész napot imádkozzással töltik, igyekeznek szívükből kiűzni az ingerültséget és a dühöt felebarátaikkal szemben.
 
Heródiás lánya, Szalomé olyan szégyentelen táncot járt, hogy azt látván, Heródes értelme elborult, leborult a lábaihoz és ígéretet tett: minden vágyát teljesíti!
 
A hívők e napon kizárják életükből a hangos vidámságot, ezen a napon nem tartanak esküvőt sem.
 
Az asztal tele volt különleges húsételekkel, a korsók a legfinomabb borokkal, elhomályosult az értelem, a mulatság zajában pedig felhangzottak Szalomé szavai: “Azt akarom, hogy most mindjárt add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!”.
 
Az Egyház ezen a napon szigorú böjtöt tart: a hívők nem fogyasztanak húst, tejterméket, halat. Az egynapos böjt célja e napon: emlékeztetni arra, hogy milyen rettenetes következményekkel jár a féktelenség szenvedélye.
 
Ne közösködjünk Heródessel a testének szeretetében – írja a Tipikon (egyházi rendtartás) ezen a napon. – Hogyan tisztelhetnénk meg Keresztelő Szent János fejevételét? Hogy húst és más ízletes ételeket eszünk? A Keresztelő a víznélküli és fűnélküli pusztában élt – sem kenyeret nem evett, sem más étele nem volt. Bort igyunk? Ő nem ivott sem bort, sem más világi italt. Asztala és ágya a föld volt, és csak sáskát és vadmézet evett. Kehely helyett a sziklákből fakadó, kövek között feltorlódó vizet itta. Töltsük ezért ezt a napot böjtben és imában”. 
 
De gyakran elfelejtik ezen nap és a hívők által magukra vett erőfeszítések értelmét. A nép között terjednek a babonák. Elterjedt babona, miszerint Keresztelő Szent János Fejevételének napján nem szabad kerek formájú ételt enni és nem szabad vágó eszközöket (pl. kés) használni – mindezek babonák, melyek széles körben elterjedtek a kevésbé egyházi életet élők körében, de semmi alapjuk nincs az Egyház hagyományaiban és nem kell nekik semmilyen jelentőséget tulajdonítani.
 
 
* “Megint őrjöng Heródiás, és megint háborog. Óh csábító tánc és cselvető dőzsölés! A Keresztelő lefejeztetett, és Heródes megrendült. Az Előhirnöknek közbenjárásai által, ajándékozz Urunk békeséget a mi lelkünknek.” (Sztichira az “Uram, Tehozzád kiáltottam” után, 6. hang)