Az Atik Musztafa Pasa mecset

A Musztafa Pasa mecset épülete egy kevésbé ismert bizánci orthodox templom volt a város észak-nyugati részén található Blachernai (gör. Βλαχέρναι) (ma Fatih) negyedében, nem messze az Aranyszarv-öböltől és Konstantinápoly ősi városfalától. A templomot valószínűleg a XI. század végén – XII. század elején építették. Korábban Szent Péter és Márk vagy Szent Thekla templomával azonosították, de ez nem bizonyított.

Hagios Petros kai Markos.jpg

Egy 1877-es ábrázolás. Forrás: Wikipédia

Anna Komnéné tanúbizonysága szerint ez a templom volt anyja, Anna Dalasszéné kedvenc szentélye, és Theophilosz császár (829-842) lánya, Thekla alapította, mennyei védelmezőjének tiszteletére. Azután, hogy az 1509-es földrengés során a templom kupolája beomlott, Musztafa-pasa nagyvezír lebontotta a narthexet és új kupolát emelt az épület fölé, az egész épületet pedig mecsetté változtatta, ami azóta is az ő nevét viseli.

Istanbul Atik Mustafa Pasha Mosque 2015 R 6195.jpg

1692-ben a mecset mellett szökőkutat építettek. A mecset épülete erősen megsérült az 1729-es városi tűzvész, majd az 1894-es földrengés során, mikor leomlott a mellé épített minaret. A legutolsó restaurációs munkák során (1922) a török kutatók megtalálták a bizánci templom ezüst keresztelőmedencéjét, mely jelenleg a városi régészeti múzeumban megtekinthető.

atik

Rekonstrukció – Copyright © 2008 Byzantium 1200

Forrás Forrás  Forrás