Az iznik-i (Nikea) Szent Szophia székesegyház

A nikeai Szent Szophia székesegyház (törökül: İznik Ayasofya Camii) az egyik legősibb bizánci orthodox templom. Maga Nikea város is Kis Ázsia egyik legősibb városa, alapítása Kr.e. 2500 körül történt. A Szent Szophia székesegyházat I. Justiniánosz császár parancsára építették a VI. században. 787-ben itt tartották meg a VII. Egyetemes (vagy más néven II. Nikeai) Zsinatot, mely elítélte az ikonrombolás eretnekségét. 1063. október 23-án hatalmas földrengés pusztított a régióban, ami majdnem teljesen lerombolta a templomot.

Miután az oszmán-törökök elfoglalták a Bizánci Birodalom kis-ázsiai területeit, 1331-ben a templomot mecsetté alakították át, és ez így maradt egészen az I. Világháborút követő évekig, amikor kis-ázsiai hadjáratának keretében a görög hadsereg a régióba érkezett. Később tűzvész miatt károsodott az épület, ezért a 16. században, Nagy Szulejmán szultán idején a híres Szinan építész restaurálta.

1922-ben a székesegyházban tűz ütött ki és hosszú ideig romos állapotban volt, majd 2007-ben újították fel múzeumként. 2011. november 6-án a török hatóságok az épületet a helyi muszlim közösségnek adták, mely újból mecsetként kezdte használni. 

A Syntronos, az oltár Felső Helye, ahol a papság ül a Szent Olvasmányok idején

Forrás