A trabzoni (Trapezunt) Szent Szophia székesegyház

A trabzoni Szent Szophia székesegyház (gör. Αγία Σοφία)

A Szent Szophia székesegyházat Trapezunt városában I. Mánuel császár uralkodása idején építették (1238-1263). A templom boltívein vésett legrégibb graffitiken 1291 és 1293 dátumok találhatók. Azután, hogy 1461-ben II. Mohamed elfoglalta a várost, a templomot mecsetté alakították át és freskóit lemeszelték. Más források szerint csak 1584-ben alakították mecsetté, mivel néhány kilométerre a városfalaktól feküdt. A szomszédos épületekben elhelyezkedő monostorban még 1701-ben is éltek szerzetesek. Lehetséges, hogy a szerzetesek fokozatosan hagyták el az épületeket, melyek nem voltak képesek megvédeni őket az üldöztetésektől és a rablásoktól, majd ezután a törökök kezdték használni azokat.

Az I. Világháború idején a területet rövid időre elfoglalta az orosz hadsereg, mely kórházként és raktárként használta a templom épületét. Később újból mecsetté alakították át, egészen 1964-ig, amikor múzeummá nyilvánították.

A trapezunti Szent Szophia a későbizánci kereszt-kupolás építészet legyik legfontosabb mintája. A kupola alatt megmaradt a mozaikpadló egy része. A megmaradt freskókról úgy vélik, hogy eredeti alkotások, a Palaiologoszreneszánsz korába tartoznak és az épület megépülése után készültek. Az Edinburgh-i Egyetem által végzett helyreállítási munkák során feltárt 13. század végi részletek az Új Szövetség témáit illusztrálják. A templom külső domborművei és más ornamentumai a helyi díszítőhagyományokból erednek.

A templomtól 24 méterre nyugatra van a 40 méteres harangtorony. Ezt 1427-ben építették és szintén freskókkal díszítették. A harangtornyot a helyi csillagászok csillagvizsgálóként használták.

2012. júliusában Bülent Arınç török miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kormány a templomot átadja a muszlim közösségnek, és újból mecsetként fogják használni, ami 2013. áprilisában meg is történt.

A freskók egy részét újból levakoltál, a padlót pedig szőnyeggel borították be, más freskókat függönyökkel takarnak el a muszlim ima idejére.

Forrás

További fényképek a freskókról