A szófiai Hét Szent Temploma

A szófiai Hét Szent Templomát (bolg. „Свети Седмочисленици“), a volt “Fekete-mecsetet” 1528-ban éppíttette Nagy Szulejmán szultán.

A néphagyomány szerint a mecset épületét a Nagy Építésznek nevezett híres Szinán tervezte. Később a Mehmed pasa nevet kapta, bár a források alapján nem mutatható ki, hogy neki köze lett volna az épület megépítéséhez.

SvetiSedmochislenitsiChurch-Sofia-3.jpg

Bulgária török uralom alóli felszabadulása után 1901-ben A. N. Pomerancev javasolta az épület orthodox templommá alakítását, mivel a muszlim közösség száma megfogyatkozott, és korábban valaha ezen a helyen a rilai-monostorhoz tartozó női rendház állt. Az ötletet támogatta Petko Karavelov miniszterelnök is, akit később ebben a templomban temettek el. A mecset átépítése mindössze egy évig tartott, majd 1903. július 27-én a “Hét Szent” – Szent Cirill és Metód, valamint öt tanítványa – tiszteletére szentelték fel.

A fekete mecset képe 1887-ből

Az épület mellett korábban egy ősi medresze (muszlim iskola) és fekete gránitból készült minaret állt (innen eredt a korábbi mecset elnevezése). Az átépítés során a szentély a bolgár építészetben hagyományos kinézetet a szögletes kupola, a harangtorony és a nartex megépítésével nyerte el. Ezen épületrészeket Milanov és Momcsilov építészek tervezték. Az átépítési munkák során a templom alagsorában egy 5. századra datálható korakeresztény templom alapjait, valamint egy még régebbi Aszklépiosz-templom maradványait tárták fel.

Forrás