“A vírus nem tesz különbséget hívő és nem hívő között”

2020. áprilisában karanténba zárták Ukrajna legfontosabb szentélyét – a Kijevi Barlangkolostort. A legutolsó adatok szerint a monostor legalább 30 lakója koronavírussal fertőzött. COVID-19-et találtak a Lavra elöljárójánál, Pavel metropolitánál is, aki korábban arra hívta fel a hívőket, hogy ne féljenek a járványtól, járjanak templomba, áldozzanak és áldoztassák a kis gyerekeket is. Az orthodox Húsvét előestéjén Kirill (Govorun) archimandritával (Moszkvai Patriarchátus), a los-angeles-i Loyola Marymount University professzorával beszélgettünk arról, hogy a vallási szervezetek szerte a világon alulértékelték a koronavírus veszélyességét, és hogy mit tehetnének, hogy segítsenek a pandémiával való küzdelemben.

Nem csak az ukrán papok, de Kirill patriarcha is Oroszországban arra hívja fel a hívőket, hogy tartózkodjanak a templombajárástól, inkább otthon imádkozzanak. Európában a templomok többségét bezárták. Közeledik a hívők legfontosabb ünnepe, a Húsvét. Érdemes elmenni a templomba?

Ahogy Kirill patriarcha megszólalt a felhívásában, úgy szólaltak meg többek között az Orosz Orthodox Egyház főpapjai is – felszólalások egész sora indult meg. Ők nem javasolják a kijárást Húsvétkor, többek között a templomba sem. Ez egy értelmes tanács, értelmes intézkedés, mely kétség kívül képes segíteni a járvány továbbterjedésének megakadályozásában.

Vannak esetek, amikor a papok egy kanállal áldoztatják a hívőket. Ön bizonyára látta azt a videót, ami Lembergben történt. Ezt az orvosok nyilvánvalóan ellenzik. Hogy lehet ezt elkerülni?

Lehetetlen mindenkit rávenni arra, hogy mondjon le az áldoztatás ezen módjáról, bár központilag az összes egyház gyakorlatilag egyhangúan javasolta e gyakorlat megváltoztatását. Sok egyházközségben a pandémia kezdetén átálltak egy új gyakorlatra, mely kizárja az ilyen jellegű kapcsolatot a potenciálisan fertőzöttek és  közösség más tagjai között. Minden javaslatot kihirdettek és kiadtak. Most már csak a megvalósítás van hátra. Az az epizód, amire rámutatott, égbekiáltó, ellenkezik minden ajánlással, sőt az egyházak által kiadott közvetlen utasításokkal is.

Elhozhatja a hívő a saját kanálkáját? Vagy inkább egyszer használatos kanalat kellene használni?

Véleményem szerint nagyon értelmes, az áldoztatás hagyományával összhangban lévő intézkedéseket dolgoztak ki. Nem kell saját kanalat hozni, egyes esetekben mindenkihez külön műanyag vagy fa kanálkákat használnak. Más esetekben, a diszkoszon – az istentiszteleti tányéron – kihozzák a feldarabolt szent adományokat, és ahogy az óegyházban volt, a hívő szájába rakják. De most ez a gyakorlat meglehetősen korlátozott. A templomok többségét bezárták, a Liturgiát zárt ajtók mögött végzik. Úgyhogy az esetek többségében a hívők nem tudnak elmenni és ily módon sem részesülhetnek az Eucharisztiából. Éppen az ilyen esetekre javasolták azt a gyakorlatot, hogy a hívőknek oda lehetne adni a Szent Adományokat, hogy otthon áldozzanak. Hogy otthon őrizzék az Eucharisztiát és Húsvét éjjelén áldozzanak.

Az utóbbi napokban már nem láttam közvetlen felhívásokat a templombajárásra, de a pandémia kezdetén emlékszem, hogy számos ilyen felhívás volt egyes papok részéről. Például Pavel metropolita, a Kijevi Barlangkolostor elöljárója, vagy egyes oroszországi papok részéről. Ön érti, hogy miért tették ezt? Mi a logikájuk?

Először is, szeretném elmondani, hogy ott, ahol ilyen figyelmetlenül és könnyelműen viszonyultak a pandémia iránt, éppen ott alakultak ki a fertőzés legnagyobb gócpontjai. Ez ráadásul nem csak az orthodox egyházakra volt jellemző. Nézzük meg a dél-koreai helyzetet: az első gócpont éppen egy fundamentalista protestáns közösségben alakult ki, amely figyelmen kívül hagyott minden felhívást, és azt mondta: a mi hitünk olyan erős, hogy köpünk a figyelmeztetésekre. És éppen ők váltak a pandémia terjesztőivé.

Ott még eljárás is indult ellenük, ha nem tévedek.

Pontosan, büntetőjogi eljárás. Hasonló helyzet alakult ki például New Yorkban is. Ott a fertőzés egyik legnagyobb gócpontja New York állam egyik kerülete volt, ahol ortodox zsidók laknak, akik szintén ignorálták a hatóságok, többek között az állam kormányzójának felhívását. Végül ők váltak a fertőzés legnagyobb gócpontjává New York államban, amiről Ön is tudja, hogy most erősen szenved a pandémia miatt, nagyon magas a megbetegedések és elhalálozások száma.

És úgy alakult, hogy valóban hangzottak el nagyon ironikus kommentárok a Kijevi Barlangkolostor elöljárója, Pavel metropolita szájából. Valamint a kijevi Jónás-monostor elöljárója, Jóna püspök szájából, akik gúnyolódtak azokon, akik megpróbálták védeni maguk és hozzátartozóik egészségét és tartózkodni kezdtek az istentiszteleti életben való aktív részvételtől. Úgy alakult, hogy éppen ezek a monostorok váltak a fertőzés terjesztőivé és gócpontjaivá.

Ön érti a logikájukat? Miért beszéltek így?

A logika az, hogy meg kell mutatnunk a hitünket, nem szabad, hogy gyengének látszódjunk, mindenki előtt demonstrálnunk kell a hitünket, a hitünk megment bennünket a fertőzéstől. Ha valaki fél a fertőzéstől, akkor annak gyenge a hite. Általában ez a logika érthető a hívő ember szempontjából, de a járvány esetén a vírus, mint kiderült, nem tesz különbséget a hívő és a nem hívő között. Sőt, talán nagyobb mértékben bizonyulnak fertőzötteknek a hívő emberek, sőt, maguk a papok. Egyesek már meg is haltak. Meghalt a Szerb Orthodox Egyház egyik püspöke. Tudjuk, hogy Olaszországban több pap halt meg (kb. 70 pap – ford. megj.)

A jelen esetben a vírus nem válogat aközött, hogy ki a hívő és ki a nem hívő. A jelen esetben a hittel való ilyen dicsekvés még veszélyesebb és tragikus következményekhez vezethet. Hallottuk most Pavel metropolita és Jóna püspök püspök bejelentéseit, hogy elkapták a betegséget. De egyikük sem beszélt arról, hogy több tucat ember fertőződhetett meg, akiket ők arra hívtak, hogy járjanak az istentiszteleteikre. Ki fogja viselni a felelősséget azon betegekért, akik hittek a szavuknak és eljöttek ezekre az istentiszteletekre?

Forrás