Koronavírus fertőzéssel került kórházba a kijevi Barlangkolostor elöljárója

Koronavírus fertőzéssel kórházba vitték a kijevi Barlangkolostor elöljáróját, Pavel visgorodi és csernobili metropolitát. Korábban a főpap fennhangon hirdette, hogy szükségtelenek a templomokban az elővigyázatossági intézkedések

Az orvosok COVID-19 koronavírus fertőzést állapítottak meg a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Orthodox Egyháza főpapja, Pavel (Lebegy) metropolitánál, a kijevi Barlangkolostor elöljárójánál. A főpap április 2-án lett rosszul, ekkor tesztelték és fertőzöttnek bizonyult. Ugyanakkor ezen a napon még tömegek jelenlétében végzett szertartásokat.

Április 4-én jelent meg a Kijevi Barlangkolostor hivatalos weboldalán a hír, miszerint a szertartásokat ettől fogva zárt ajtók mögött fogják végezni, a hívők jelenléte nélkül. A monostor weboldala arról is tájékoztatott, hogy a szerzeteseken elvégezték a vírus tesztjét, a monostor területét és helyiségeit pedig fertőtlenítették. Az április 3-án megjelent hírek szerint kb. tíz szerzetest elkülönítettek, három szerzetest pedig egy tüdőgyulladás és koronavírus fertőzés gyanújával a kijevi Sándor-kórházba szállították.

Pavel metropolita a vírusjárvány kitörésekor erőteljesen ellenezte a higiéniai óvintézkedések bevezetését a templomokban és a hívők távolmaradását szorgalmazó felhívásokat. Néhány hete videó-prédikációt hozott nyilvánosságra: „Ne féljetek semmitől. Imádkozzatok, böjtöljetek, járjatok templomba, áldozzatok és hozzátok áldozni a kis gyerekeket is. Ne foglalkozzatok vele, idős nemzedék, fiatal nemzedék – mindannyian siessetek a templomba” – mondta Pável metropolita utólag már nyilvánvaló könnyelműséggel.

Forrás