Kirill patriarcha szerint a családon belüli erőszakról szóló törvény a nyugati divatnak fizetett adó

611976B0-5784-488D-815C-8D162FB0BA5E_w1023_r1_s[1]Kirill patriarcha úgy véli, hogy a vitát kiváltó családon belüli erőszak megelőzéséről szóló törvénytervezet a nyugati divatnak fizetett adó.

„Maga a ’családon belül erőszak” fogalom – valami kívülről, külföldről átvett valami. E törvény elfogadása a külföldi országokban, úgy tűnik, a mi törvényhozóink tudatában e külföldi újításokkal kapcsolatban valamiféle függőséget okoz, vágyat, hogy a mi oroszországi törvényeinket összhangba hozzák azzal, ami más országokban van” – mondta a moszkvai egyházfő a „Rosszija 1” csatornának adott karácsonyi interjújában.

Az orosz egyházfő szerint a családi kapcsolatokba való bármiféle külső beavatkozás nagyon negatív következményekkel jár.

„Hiszen a szovjet időkben is valami hasonlót éltünk át: voltak különféle tömbházbizottságok, pártszervezetek, a körzeti rendőrök aktív részvétele. De képesek voltak visszaállítani a szeretet a családban mindezek a jól szervezett kezdeményezések? Segítettek megakadályozni a nyílt konfliktusokat, melyek a leggyakrabban válásokkal és szerencsétlenségekkel végződtek?” – tette fel a kérdést a patriarcha.

A patriarcha úgy véli, hogy „a rendőr, a társadalmi aktivisták segítségével lehetetlen visszaállítani a házastársak közötti szeretetet”, ezért „a probléma gyökere nem kívül, hanem belül van, abban a szférában, amivel az egyház foglalkozik”, és az egyház egyik feladata, hogy „megerősítse az emberek szívében a szeretetet, legyen szó akár házas, akár nem házas emberről”.

A patriarcha kifejezte azon véleményét, hogy ahhoz, hogy szeressük a másikat, valamit adnunk kell neki. „Nincs szeretet áldozat nélkül, – jegyezte meg. – Nos, az ’áldozat’ túl harsány szó; nincs szeretet átadás nélkül. Ha a férj nem ad semmit a feleségnek, akkor nincs szeretet. Ha a feleség nem ad semmit a férjnek, akkor nincs szeretet. Ez a másik nevében való önátadás csodálatos titka, ez nem csak a szeretet megnyilvánulása, hanem maga a szeretet természete”.

Végül a patriarcha arra hívott fel, hogy gondolkodjunk el azon, lehet-e fizikai erőszak egy családban, ahol az emberek megszokták, hogy átadják magukat egymásnak, egymás érdekeinek élnek, majd kijelentette, hogy ez „abszolút” lehetetlen.

A családon belüli erőszak megelőzéséről szóló törvény tervezete az oroszországi törvényhozás honlapján jelent meg a múlt év végén. Ebben olyan védelmi előírások találhatók, melyek lehetővé teszik, hogy korlátozzák az erőszaktevő kapcsolatát az áldozatával.

A dokumentum vitát váltott ki mind a jogászok és jogvédők, mind az egyház képviselői részéről. Az Orosz Orthodox Egyház vezetése arra hív fel, hogy ne fogadják el ezt a törvénytervezetet.

Forrás