Az FSZB igazgatójának egyházi kitüntetése

Kirill moszkvai patriarcha a Moszkvai Szent Dániel rend II. fokozatával tüntette ki december 22-én A. V. Bortnyikov hadseregtábornokot, az FSZB (orosz titkosszolgálat, a KGB utódszervezete) igazgatóját. A kitüntetés a Fjodor Usakov admirálisnak szentelt templom felszentelési szertartása után történt a moszkvai Dél-Butovó kerületben.

A kitüntetettek között voltak a titkosszolgálat más vezetői is: A. G. Bezverhnij vezérezredes szintén a Moszkvai Szent Dániel rend II. fokozatát kapta, K. I. Jahinyen ezredes, a “Katonai Hírszerzés Veteránjai” társadalmi szervezet elnöke pedig a Doni Szent Demeter rend III. fokozatában részesült.

Fjodor Usakov admirális temploma a moszkvai Butovó negyedben, az FSZB és elődszervei (Cseka, NKVD, KGB) munkatársainak emléke ápolására

A Moszkvai Patriarchátus hivatalos weboldala szerint a Fjodor Usakov admirális templomot az FSZB vezetőinek erőfeszítéseivel és segítségével sikerült felépíteni. Az épület altemplomát Szent Miklós ünnepének szentelték. December 19-én, Szent Miklós ónaptár szerinti ünnepén tartják az Oroszországi Föderáció Katonai Kémelhárításának Napját, másnap – december 20-án – pedig az Oroszországi Föderáció Biztonsági Szervei Munkatársainak Napját (az ünnepet a szovjet időkben a “Csekisták Napjának” nevezték.

Őszentsége Kirill moszkvai patriarcha áldásával a Fjodor Usakov templomban imádkoznak az állambiztonsági szervek azon dolgozóiért, akik életüket a szolgálati kötelesség teljesítése során veszítették el.

A szentelés utáni prédikációjában Kirill patriarcha hangsúlyozta: “Ez a templom azon a helyen áll, ahol időről időre titkosszolgálatunk munkatársai összegyűlnek”. Bortnyikov tábornok kitüntetése előtt a patriarcha elismerte: “Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy annak az embernek adhatom át az érdemrendet, akinek nevét és tisztségét most meghallják”.

31_960

Az oroszországi újvértanúk és hitvallók temploma a Butovói NKVD lőtér területén, ahol az oroszországi keresztény vértanúk emlékét őrzik

Az Oroszországi Föderáció Legfelsőbb Tanácsa Bizottsága által a KGB levéltárában 1991-ben feltárt dokumentumok szerint Kirill (Gungyájev) patriarcha ezen intézmény dokumentumaiban “Mihajlov ügynök” néven szerepelt (a patriarcha világi neve: Vlagyimir Mihajlovics).

A moszkvai Butovó negyedben a CSEKA-NKVD-KGB kiterjedt objektumokkal rendelkezett. Ebben a negyedben volt az a lőtér is, melyet a 30-as években az NKVD kivégzőhelyként és tömegsírként használt és ahol újvértanúk ezrei veszítették életüket. Az ő emlékük megőrzésére épült a 90-es években a butovói Újvértanúk és új Hitvallók templom.

Kirill patriarcha által most felszentelt templomban pedig ezen szervek munkatársainak örök emlékéért fognak imádkozni.

Forrás