Részlegesen szakított az Alexandriai Patriarchátussal a moszkvai Szinódus

“Megőrizni az egyházi közösséget az Alexandriai Orthodox Egyház főpapjaival, azokon kívül, akik támogatták vagy a jövőben támogatják az ukrán szakadás legalizációját” – határozott a Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa, mely 2019. december 26-án ülésezett Kirill (Gungyájev) patriarcha elnökségével a moszkvai Szent Dániel monostorban.

A Szinódus megállapította, hogy Theodorosz alexandriai patriarcha, aki november 8. óta a diptichonban megemlékezik Epifánij Kijev és egész Ukrajna metropolitájáról, az Ukrajnai Orthodox Egyház elöljárójáról, “közösségbe lépett a szakadárokkal”. A moszkvai szinódusi határozat hangsúlyozza, hogy “Theodorosz alexandriai patriarcha döntése az ukrajnai szakadárok elismeréséről ellentétben van Őboldogságának a kanonikus Ukrán Orthodox Egyház és Elöljárója, Onufrij Kijev és egész Ukrajna metropolitája támogatására tett többszöri nyilatkozatával”.

Az Orosz Orthodox Egyház Szinódusa szerint Theodorosz patriarcha döntése nem “zsinati jellegű”, mivel “nem az Alexandriai Patriarchátus Szent Szinódusának október 7-9-i ülésén fogadták el, és nem bocsátották a főpapok szavazására”.

Kimondva az alexandriai patriarcháról való megemlékezés beszüntetését és a vele való közösség megszakítását, a moszkvai Szinódus kinyilvánította, hogy továbbra is közösségben marad az Alexandriai Patriarchátus azon főpapjaival, akik elöljárójuk álláspontja ellenére, nem ismerik el az Ukrajnai Orthodox Egyház autokefalitását.

A Szinódus egyúttal gyakorlati intézkedéseket is hozott. Felfüggesztette az Alexandriai Patriarchátus moszkvai képviseletének (podvorje, metochion) tevékenységét, a Moszkvai Patriarchátus alexandriai metochionját pedig egyházközséggé alakította és az afrikai kontinensen található többi orosz egyházközséggel együtt – melyek korábban egyházi elöljárójukként az alexandriai patriarchát ismerték el – sztavropigiális egyházközségként a moszkvai patriarcha közvetlen joghatóságába helyezte, párhuzamos egyházi struktúrát állítva fel ezáltal az Alexandriai Patriarchátus területén.

Néhány nappal korábban Hilarion (Alfejev) volokolamszki metropolita, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője a “Rosszija-24” csatornának adott interjújában beszélt a Moszkvai Patriarchátus afrikai terveiről. A metropolita elmondta, hogy az Alexandriai Patriarchátus befolyása a 20. század elejéig nem terjedt tovább a Szaharától délre fekvő területekre. Afrika több országában vannak orosz kolóniák és egyházközségek, melyek eddig az Alexandriai Patriarchátus jóváhagyásával, formálisan annak joghatóságában működtek. Egyúttal ismert, hogy az Alexandriai Patriarchátus jelenlegi vezetésével szembeni több – fekete afriai pap – fejezte ki elégedetlenségét, többek között Kenya, Tanzánia és Zambia 27 papja nyílt levélben szólalt fel Theodorosz patriarchával szemben. Ezért a Moszkvai Patriarchátus még fontolgatja a szimmetrikus válasz módját és a párhuzamos joghatóság létrehozásának lehetőségét az afrikai kontinensen.

Oroszországnak meglehetősen kiterjedt érdekei vannak Fekete-Afrikában, és ez vonzó lehet a helyi fekete-afrikai konvertita orthodox közösségek számára, hogy a Moszkvai Patriarchátushoz csatlakozzanak. Bár az afrikai orosz misszióhoz anyagi forrásokra lesz szükség, a Moszkvai Patriarchátus számára (különösen orosz állami támogatás mellett) ez meglehetősen nagy sikerekkel kecsegtető befektetésnek tűnik.

Hilarion metropolita nyilatkozata a már korábban kinyilvánított “szimmetrikus válasz” stratégiáját követi. Ennek jegyében a Moszkvai Patriarchátus új egyházi struktúrákat állított fel Nyugat-Európában és Dél-Kelet Ázsiában, ahol már korábban léteztek az Egyetemes Patriarchátus egyházi struktúrái. Most az Orosz Egyház párhuzamos struktúrákat építhet ki Afrika területén is. 

Forrás