Elismerte az Ukrajnai Orthodox Egyházat az Alexandriai Patriarchátus

Őboldogsága, II. Theodorosz, Alexandria és egész Afrika pápája és patriarchája a kariói Szent Arkangyalok templomban, az Alexandriai Egyház legnagyobb arab nyelvű egyházközségében tartott Szent Liturgia során az autokefál orthodox egyházfők között emlékezett meg Őboldogsága Epifánij, Kijev és egész Ukrajna metropolitájáról, az autokefál Ukrán Orthodox Egyház elöljárójáról.

Ezáltal az alexandriai egyház elöljárója Patriarchátusának főpapjai nevében csatlakozott a Görögországi Orthodox Egyház Főpapi Zsinatához, mely október 12-én elismerte a Konstantinápolyi Patriarchátus jogát, hogy autokefalitást adományozhat az Ukrajnai Egyháznak.

A jelenlegi alexandriai patriarchát orosz közegben „Moszkva hű barátjának” tartották, mivel II. Theodorosz az odesszai egyetemen tanult, beszél oroszul és évekig (1985-1990 között) az Alexandriai Egyház exarchája volt a moszkvai patriarcha mellett. Nem sokkal azelőtt, hogy Konstantinápoly megadta volna az autokefalitást az Ukrajnai Egyháznak, II. Theodorosz odesszai látogatása során arról beszélt, hogy a Moszkvai Patriarchátus Onufrij metropolita által vezetett Ukrán Orthodox Egyházát ismeri el kanonikus egyháznak. 2009-ben Medvegyev orosz elnök „Druzsba” („Barátság”) érdemrenddel tüntette ki, de rendelkezik a Moszkvai Patriarchátus és a Moszkva alá tartozó Ukrán Orthodox Egyház számos érdemrendjével is.

21detail20180728-VAR_6722-obr-1024x680-587x390[1]

„A mai naptól fogva patriarchátusunk beírta a diptichonjába Ukrajna autokefál Orthodox Egyházát és Őboldogsága, Epifánij metropolita nevét” – mondta az alexandriai pápa. Az Alexandriai Egyház az Orthodox Egyházak diptichonjában a Konstantinápolyi Patriarchátus után a második helyet foglalja el.

A Liturgia végén II. Theodorosz megkérte az egyik vele szolgáló papot, hogy olvassa fel az Ukrajnai Orthodox Egyház elismeréséről szóló határozatot, melyben az áll, hogy az Alexandriai Patriarchátus főpapjai közösen léptek fel a Konstantinápolyi Patriarchátus  Szent Szinódusa által az Ukrajnai Egyház autokefalitását kihirdető Tomosz elismerése mellett.

Az Ukrajnai Orthodox Egyház elismerése az Alexandriai Egyház által lehetetlenné teszi, hogy Kirill (Gungyájev) patriarcha továbbra is kommemorálja az alexandriai patriarchát – jelentette ki a Moszkvai Patriarchátus hivatalnoka.

„Az Orosz Orthodox Egyházat mélyen elkeserítette a hír Theodorosz alexandriai patriarcha döntéséről, hogy elismeri Epifanij Dumenkót az „Ukrajnai Orthodox Egyház” vezetőjének minőségében és nevéről megemlékeznek az Alexandriai Egyház diptichonjában. Ez azt jelenti, hogy az alexandriai patriarcha nevéről való megemlékezés nem folytatódhat az Orosz Orthodox Egyházban a patriarchai istentiszteletek során” – mondta az Interfaxnak Nyikoláj Balasov protoijerej, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője.

Szavai szerint a Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa (amely, valószínűleg, hamarosan újból rendkívüli ülést tart) meg fogja vizsgálni a beérkező híreket és további döntéseket hoz majd.

A konstantinápolyi patriarcha, az athéni érsek és az alexandriai egyházi elöljáró nevének törlése után a Moszkvai Patriarchátus diptichonjában már csak 12 orthodox egyházi elöljáróról emlékeznek meg a moszkvai patriarcha által tartott istentiszteleteken. Moszkva elszakadása ezektől az egyházaktól nem kölcsönös, egyetlen helyi egyház sem szakította meg a közösséget Moszkvával, elöljáróik továbbra is imádkoznak Kirill moszkvai patriarcháért.

Vlagyimir Legojda, a Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa Társadalom és Sajtó Osztályának vezetője a TASZSZ (Tyelegráfnoje Agensztvo Szovjetszkogo Szojúza) adott interjújában november 8-án elmondta, hogy nem akar „messzemenő következtetéseket levonni a kezdeti helyzettel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy minden döntést a Szent Szinódus következő ülkésén fognak meghozni, de természetesen a helyzet bonyolult, és azt mutatja, mennyire meg lehetett bonyolítani azon óvatlan cselekedetekkel, melyet Bartholomeosz patriarcha vitt véghez Ukrajnában. Kétségtelen, hogy várjuk a Szent Szinódus döntését arról, ami ma történt. Természetesen ez a szomorú hír lehetetlenné teszi az alexandriai patriarcha kommemorálását” – mondta Legojda.

Az egyházi hivatalnok elmondta, hogy folytatják a véleménycserét a többi orthodox helyi egyházakkal. „A helyi egyházakkal egyházi diplomatáink dialógust folytatnak, itt ismert az álláspontunk” – tette hozzá. Az Alexandriai és a Görögországi Egyházakkal meglehetősen aktív és erőteljes dialógust éppen a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályánek vezetője, Hilarion volokolamszki metropolita folytatott.