Az „eukharisztikus zsarolás” politikája az Egyetemes Orthodoxiával való teljes szakításhoz fog vezetni

Képtalálat a következőre: „Николай Балашов”A Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője elismerte, hogy az „Ukrajnai Egyházzal való közösség kizárásának” elve a Moszkvai Patriarchátust az összes helyi egyházzal való szakításhoz vezeti el.

Ieronimosz athéni érsek és Bartholomeosz konstantinápolyi patriarcha október 19-i közös szolgálata, mely során megemlékeztek Epifanij (Dumenko) metropolitáról, az Ukrajnai Orthodox Egyház elöljárójáról, „még nem jelenti, hogy a Görögországi Egyház feje elismerte az ukrán szakadárokat” – jelentette ki Nyikoláj Balasov protoijerej, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője a RIA „Novosztyi” hírügynökségnek.

Ilyen megemlékezés már korábban is megtörtént Bartholomeosz patriarcha és Ieronimosz érsek Thesszalonikiben tartott közös szolgálatain.

„Bartholomeosz patriarcha minden Liturgián kommemorálja ’Epifánij metropolitát’. Ha úgy tekintjük, hogy a Bartholomeosz patriarchával végzett közös szolgálat az ’Ukrajnai Orthodox Egyház’ elismerését jelenti, akkor meg kellene szakítanunk a közösséget az összes helyi orthodox egyház elöljárójával” – ismerte el a nyilvánvaló kánoni logikát Balasov.

Ennek ellenére, elmondása szerint, „az Orosz Orthodox Egyház Szent Szinódusának október 17-i nyilatkozatában megfogalmazott következmények abban az esetben léphetnek érvénybe, ha az athéni érsek saját maga emlékezik meg az ’Ukrajnai Orthodox Egyház’ fejéről, vagy más módon, például levél vagy közös szolgálat útján tesz tanúságot arról, hogy elismeri az ukrán szakadárok nem kanonikus közösségét”.

Forrás