Sztyepasin volt orosz miniszterelnök szerint a Görögországi Egyház el fogja ismerni az Ukrajnai Egyházat

„Sajnos október 13-án a Görög Egyház Szinódusa döntést fog hozni a [az Ukrajnai Orthodox Egyház autokefalitását kimondó] Tomosz támogatásáról. De a Ciprusi Egyháznak egyértelmű az álláspontja. Elöljárója kijelentette, hogy álláspontját nem változtatja meg, bár nyomást gyakorolnak rájuk”. Ezt a nyilatkozatot tette Szergej Sztyepasin volt orosz miniszterelnök, az Oroszországi Császári Orthodox Palesztina Társaság elnöke II. Krizosztomosz ciprusi érsekkel folytatott megbeszélése után.

II. Krizosztomosz korábban kijelentette, hogy az ukrajnai egyházi szakadás „kárt okoz az egész orthodoxia egységének”, és felajánlotta közvetítői szolgálatait a „helyzet normalizálása” érdekében.

Szergej Sztyepasin, aki korábban különféle szolgálatokat tett a Ciprusi Érsekségnek, hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Ciprusi Egyház megőrizze jelenlegi álláspontját. „Az Érsekkel az Egyház egységének témájával kezdtük a beszélgetésünket, és ő megerősítette álláspontját az orthodox hit egységéről abban a kontextusban, ami Ukrajnában történik” – mondta Sztyepasin.

A ciprusi érsekkel való találkozásával fejeződött be Szergej Sztyepasin négy napos ciprusi látogatása. Ennek során Sztyepasin a Ciprusba utazó oroszországi zarándokok számának növeléséről, valamint a közeljövőben Cipruson tartandó olyan „jelentős eseményekről” tárgyalt, mint egy „fórum a túrizmus, zarándoklatok kérdésében”, valamint „a Nagy Honvédő Háborúban aratott Győzelem 75. évfordulójának szentelt” konferencia kérdése.

Az Oroszországi Császári Orthodox Palesztin Társaság [eredetileg a cári időkben a palesztinai hívők támogatására létrejött szervezet, a szovjet időktől külpolitikai célokat szolgált – ford. megj.] munkájának prioritásairól szólva Sztyepasin elmondta: „Nagyon fontos feladatunk van, melyet Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke tűzött ki a számunkra: vagyonunk visszaszerzése a Szent Földön. Nem fogom feltárni a kártyáinkat, de ebben az irányban a legaktívabb munkát folytatjuk. A második: segítséget nyújtani Szíriának” – mondta Sztyepasin. Emlékeztetett arra, hogy Szíria újjáépítéséhez kb. 400 milliárd euróra lesz szükség.

Forrás Forrás