Sürgeti a Pravoszláv Központ kiépítését Kirill patriarcha

Mielőbb meg kell kezdeni a nagyszabású „pravoszláv központ” felépítését a Moszkva melletti Szergijev Poszádban, ahol a Szent Szergij-Szent Háromság Lavra található. Erről Kirill (Gungyájev) moszkvai patriarcha beszélt október 9-én a Lavra és a Moszkvai Teológiai Akadémia Kuratóriumának a Megváltó Krisztus székesegyházban tartott ülésén.

„Az egyik legfontosabb projekt a pravoszláv központ kialakítása Szentéletű Szergij öröksége körül Szergijev Poszádban. A múlt ülésen megismerkedtünk a projekttel, megalkottuk a munkabizottságot, meghatároztuk az események tervét és a felelős végrehajtókat. Ez nem egyszerű feladat, mely közös összefogott munkát és nem kevés erőfeszítést igényel. A munkának már meg kell kezdődnie és be kell indulnia, hogy beleférjünk az ésszerű határidőkbe” – idézi a patriarchát a TASSZ.

„Közös erőfeszítéssel, – folytatta, – 2018 és 2019-ben kivásárolták azokat a helyiségeket, melyek sérültek a Lavra új vendégházának tűzvésze során. Jelenleg balesetmegelőző és tervezési munkák folynak, ideiglenes tetőzetet húznak fel, a fő munkálatokat még el kell végeznünk. Sokat tettünk a Getsemáné és a Csernyigov-szkitik fejlesztéséért, többek között befejeződött a szergijev-poszádi szociális-gazdasági technikum kiköltöztetése a szkiti területéről Hotykovóba, és szeptember 1-től az oktatási intézmény új helyen működik. Gyümölcsöző munkákat végeztek el a Moszkvai Teológiai Akadémián”.

A Kuratórium 2018-as ülésén a patriarcha az egész város felújítását javasolta, hangsúlyozva annak „különleges történelmi és spirituális státuszát”. Példának hozta fel a Vatikánt, mely a katolikus közösség spirituális központja és Canterbury-t, mint az Anglikán Egyház központját. Létre kívánnak hozni egy kulturális-oktatási és adminisztratív-üzleti központot akarnak létrehozni, melyben a központból kihelyezett több mint 20 állami és települési intézmény kapna helyet. Helyükön hoznák létre az azóta „Pravoszláv Vatikán” néven ismertté vált Pravoszláv Központot, melyben helyet kapna egy régi kéziratokat őrző patriarchai könyvtár, egy ifjúsági központ, egy konferencia központ és a 15 helyi orthodox egyház egyházi-diplomáciai képviselete. Emellett 11 kerületi és 20 lokális központ épülne, szupermarketekkel, mozikkal, iskolákkal, óvodákkal, gyógyszertárakkal, játszó- és szabadidőterekkel, valamint modernizálnák az úthálózatot.

Forrás, Forrás