Elismerte a Görögországi Orthodox Egyház Főpapi Zsinata az Ukrajnai Egyház autokefalitását (frissítve)

A Görögországi Orthodox Egyház (Athéni Érsekség) október 12-én Athénban rendkívüli ülést tartó Főpapi Zsinata elismerte az Ukrajnai Orthodox Egyház autokefalitását, melyet az idén január 6-án a Konstantinápolyi Patriarchátustól kapott – adja hírül a Romfea hírügynökség. A Zsinat e döntésével támogatta Őboldogsága Ieronimosz athéni érseknek az ülésen kifejtett álláspontját.

ieronimos epifanios ukraine

A Zsinaton élénk vita folyt, mely során néhány metropolita az ukrajnai egyházi autokefalitás elismerése érdekében Összorthodox Tanácskozás összehívását javasolta. Ennek ellenére a Zsinat tagjainak többsége az Ukrajnai Orthodox Egyház autokefalitásának elismerése mellett szavazott.

Hamarosan nyilvánosságra hozzák a Görögországi Orthodox Egyház Főpapi Zsinatának közleményét. Mostantól a görögországi egyházi elöljáró Epifánij kijevi metropolita nevét a helyi orthodox egyházak nevének elöljárói között kommemorálja a Diptichon szerint.

* * *

A Görögországi Orthodox Egyház nyilatkozata szerint Ieronimosz érsek a Zsinaton mondott előterjesztésében elmondta, hogy a szinódusi bizottságok öt alapvető kánoni kérdést vizsgáltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy nincs semmilyen kánoni és jogi akadálya az Ukrajnai Egyház autokefalitása elismerésének.

Görög1.jpg

Az athéni érsek megjegyezte, hogy “Ukrajna Egyháza mindig az Egyetemes Patriarchátus kánoni egyházi joghatóságában maradt, amely lemondott kánoni joghatóságáról, hogy [Ukrajna Egyháza] beléphessen az autokefál orthodox egyházak közösségébe. Ezt a cselekedetet a Moszkvai Patriarchátus kánonellenesnek értékeli, mintha [Ukrajna] kánonilag hozzá tartozna.”

Görög2.jpg

A Görögországi Orthodox Egyház feje az ukrajnai egyházi autokefalitás kihirdetését hasznosnak és értékesnek nevezte “a két autokefál orthodox testvér egyház, Nagyoroszország és Ukrajna kapcsolatainak megerősítése érdekében” és javasolta, hogy “Egyházunk ismerje el a független Ukrán Köztársaság Orthodox Egyházának autokefalitását”.

Forrás