A Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályában reagáltak a Görögországi Zsinat döntésére

Nyikoláj Balasov protoijerej, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője október 12-én este kommentálta a Görögországi Orthodox Egyház Főpapi Zsinatának határozatát az Ukrajnai Orthodox Egyház autokefalitásának elismeréséről.

Annak ellenére, hogy egy sor metropolita megalapozottan javasolta a döntés jelen pillanatban történő meghozatalától való tartózkodást, a Görögországi Egyház Főpapi Zsinata az Ukrajnai Orthodox Egyház elismerése mellett döntött, furcsa mód kifejezve egyúttal azon reményét, hogy az ukrán „autokefália” „megerősítheti a kapcsolatokat Nagyoroszország és Ukrajna autokefál egyházai között”. „E döntésnek a Moszkvai Patriarchátus és a Görögországi Érsekség közötti kapcsolatokra vonatkozó következményeit a Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa fogja megadni” – mondta Balasov.

Balasov emlékeztetett arra, hogy a Görögországi Egyháztól eltérően, melynek joghatósága még Görögország teljes területére sem terjed ki, a Moszkvai Patriarchátus soknemzetiségű és lelkipásztori gondoskodása messze nem korlátozódik az Oroszország területén élő hívőkre. „Többek között tagjainak tízmilliói – Ukrajna állampolgárai. Ők pedig semmiféle autokefalitást nem kértek” – mondta a moszkvai egyházi hivatalnok.