Moszkva párhuzamos struktúrákat építhet ki a helyi egyházakban?

Az Alexandriai Patriarchátus főpapja arra figyelmeztetett, hogy a Moszkvai Patriarchátus párhuzamos struktúrákat fog kiépíteni azon egyházak területén, melyek elsimerik az Ukrajnai Orthodox Egyházat.

A Moszkvai Patriarchátus „párhuzamos struktúrái” létrehozásának elkerülhetetlenségéről azon helyi egyházak területén, amelyek elismerik az Ukrajnai Orthodox Egyház autokefalitását, Szerafim zimbabvei metropolita beszélt a görög egyházi sajtóban a moszkvai befolyás közvetítőjeként számon tartott Romfea híroldalon október 3-án megjelent kommentárjában.

A metropolita szemrehányást tett a konstantinápolyi patriarchának amiatt, hogy cselekedetei lehetővé tették a Moszkvai Patriarchátusnak, hogy nagyszerű ürügyet találjanak ahhoz, hogy „minden módon arra törekedjenek, hogy bárkire is tekintet nélkül, püspökeik legyenek szerte a világban”. Ezen totális expanzió megállításának egyetlen módja Szerafim metropolita szerint az „orthodox közi dialógus” lehet, melynek hiánya már oda vezetett, hogy a Moszkvai Patriarchátus egyházközségeket nyitott és papokat küldött még Konstantinápolyba is. „Ez azt jelenti – folytatja a főpap, – hogy ha valamelyik helyi orthodox egyház az Egyetemes Patriarchátus mellett szólal fel Ukrajna autokefalitásának kérdésében, a Moszkvai Patriarchátus azonnal saját papokat küld e helyi egyház egyházi területére”.

A hírre reagálva a „Cerkvarium” ukrajnai egyházi oldal szerint az „agresszor megbékéltetése”, melyre az Alexandriai Patriarchátus főpapja hív”, „mindig csak szégyenteljes vereséghez vezet. Így volt ez Grúziában 2008-ban, így volt Ukrajnában 2014-ben”. A híroldal elemzői szerint a helyi egyházak egyetlen adekvát reakciója Moszkva cselekedeteire egy új Összorthodox Zsinat összehívása lenne, mely elítélné a Moszkvai Patriarchátust és megszakítaná vele a kánoni közösséget.