A kínai kormány kommunista dalok éneklésére kötelezi a vallási szervezeteket az istentiszteleteken

A Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulója alkalmából a kormány kötelezte az ország vallási szervezeteit, hogy istentiszteleteiket a vörös zászló felhúzásával és az állami himnusz eléneklésével kezdjék meg. A hatóságok rendelkezése szerint a keresztény közösségeknek részt kell venniük az október 1-én tartandó ünneplésekben. Augusztus végtől Kína számos templomában az istentiszteleteket az állami himnusz és a vörös zászló felhúzásának ceremóniájával kezdik – adja hírül az invictory.com keresztény hírportál az „International Christian Concern”-re hivatkozva.

A vallásos szervezeteknek koncerteket, kórus- és táncfesztiválokat kell szervezniük az ünnep tiszteletére. Az eseményeken részt vesznek majd az Egyeséges Frontnak* a párt nevében a vallási szervezeteket felügyelő hivatalnokai is.

Egy kínai katolikus hívő az újságíróknak elmondta, hogy az egyházak rákényszerítése a hazafias rendezvényekben való részvételre ellentétben áll a vallási meggyőződésükkel. „Egyházunkban augusztus óta minden vasárnap a kommunista pártot éltető dalokat énekelünk. Minden hívőnek kötelező részt vennie ebben. Nem hagyhatjuk ki a szolgálatokat, mert a hivatalnokok figyelemmel kísérnek minket” – jegyezte meg.

Egy másik keresztény elmondta, hogy templomukban most kezdtek kommunista dalokat énekelni. „Ma arra kényszerítenek minket, hogy hazafiak legyünk. Minden hivatalos egyházat köteleztek arra, hogy az országot megdicsőítő dalokat énekeljenek” – mondta.

Az „Open Doors USA” jótékonysági és jogvédő szervezet által összeállított listán Kína a 27-ik a keresztényeket üldöző országok között.

* A kínai nemzet hazafias egységfrontja, röviden Egységes Front – a Kínai Népköztársaság politikai-társadalmi szervezete, mely nominálisan népfront jellegű intézmény és élén a Kínai Kommunista Párt áll. A Kommunista Párt Központi Bizottsága Egységes Front Munkaosztálya által vezetett szervezetnek a Kommunista Párt mellett tagja még nyolc kisebb politikai párt, valamint a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség. Az Egységes Front képviselői más társadalmi szervezetekkel együtt (szakszervezetek, női- és ifjúsági szervezetek stb.) tagjai Kína Népi Politikai Konzultációs Tanácsának.

Forrás