A Moszkvai Patriarchátus Sajtóosztályán reagáltak az orosz papok nyílt levelére

Vahtang Kipsidze, a Moszkvai Patriarchátus Egyház és Társadalom és a Sajtó Együttműködéséért Felelős Osztályának helyettes vezetője kommentálta a moszkvai választási visszaélésekkel kapcsolatban tüntető állampolgárok elleni súlyos és aránytalan büntetések miatt felszólaló papok nyílt levelét.

Вахтанг Кипшидзе

Kipsidze szavai szerint a nyílt levél szerzőinek tudniuk kellene, hogy „politikai deklarációkkal meg lehet próbálni harcolni a hatalommal, de nem lehet átalakítani a világot úgy, hogy megfeleljen Krisztus igazságának”“Arról van szó, hogy a hatalommal való harc soha nem volt és nem lesz az Egyház missziója” – mondta.

A Moszkvai Patriarchátus hivatalnoka szerint az Egyháznak valóban joga van „közbenjárni, és ezzel aktívan él is, többek között nem publikusan is”.

Kipsidze véleménye szerint a lelkipásztor hivatása, hogy „kinevelje a megvesztegethetetlen és az igazságszolgáltatáshoz hű bírót, a becsületes rendőrt és ügyvédet”, hogy ezek az emberek, mindegyik a maga helyén a hitével és lelkiismeretével összhangban, amennyire lehetséges, jobb irányban változtassák meg a világot.

Szavai szerint a nyílt levél több tételének „nincs sok köze a jogvédelemhez”. A Patriarchátus hivatalnoka szerint az együttérző papok inkább pénzt gyűjthettek volna egy jó ügyvédre, aki „tényleg tudna segíteni”.

„Ezek a papok érzik a társadalmi elvárást az igazságosság iránt, és megpróbálták azt kielégíteni úgy, ahogy képesek voltak rá” – mondta Kipsidze.

Az „Orthodoxia és a világ” egyházi hírportálon megjelent nyílt levélben az Orosz Orthodox Egyház kb. 70 papja fejezte ki értetlenségét a moszkvai tüntetések résztvevői ellen hozott súlyos ítéletek miatt.

Tüntetések Moszkvában

Július közepétől Moszkvában a hatóságok által nem engedélyezett tüntetések zajlottak a moszkvai helyhatósági választásokkal kapcsolatos visszaélések miatt.

A tüntetések során a rendőrség kb. 1700 embert tartóztatott le. A letartóztatottak egy része ellen büntetőeljárás indult tömeges rendbontás és a rendvédelmi szervek munkatársai elleni erőszak alkalmazása vádjával.

A bíróságok több embert reális, többeket több éves lágerkolóniákban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Forrás