A Bolgár Egyház segítségét kéri a Makedón egyház kánoni státuszának rendezéséhez

A Bolgár Patriarchátus Szent Szinódusa bizottsága folytatja tevékenységét a Makedón Orthodox Egyház – Ohridi Érsekség kánoni státuszának rendezése érdekében – jelentette be Kiprián sztarozagórai metropolita szeptember 3-án.

A Makedón Orthodox Egyház még 2017 végén fordult a Bolgár Patriarchátushoz „mint Anyaegyházához”, hogy segítsen a jelenleg rendezetlen kánoni helyzetű Makedón Orthodox Egyház státuszának kánonjogi törvényesítésében. Akkor a Szent Szinódus bizottságot hozott létre a kérdés megvizsgálására. „Létezik a bizottság, mely még nem nyilatkozott a kérdésről. Amikor meg lesz a bizottság döntése, foglalkozni fog vele a Szent Szinódus és a folyamat folytatódni fog, ahogy szükség lesz rá. Jelenleg a bizottság dolgozik”.

A Bolgár Patriarchátus szándékainak komolyságát mutatja, hogy idén Húsvétkor a Bolgár Egyház Jeruzsálembe látogató delegációjának tagja volt a Makedón Orthodox Egyház egyik főpapja is.

Az Egyetemes Patriarchátus szintén rendszeresen visszatér a makedón kérdés felvetéséhez. Egyúttal azonban Bartholomeosz patriarcha nem kíván foglalkozni a montenegrói autokefalitás kérdésével, ezért levelet írt Milo Djukanovic montenegrói elnöknek, melyben kijelentette, hogy az Egyetemes Patriarchátus, a többi helyi egyházhoz hasonlóan a Szerb Patriarchátus joghatóságát ismeri el egyetlen kanonikus joghatóságként Montenegró területén.

Forrás