Irinej patriarcha nyitja meg a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét

Magyarországra látogat Őszentsége Irinej szerb patriarcha. A Budai Szerb Orthodox Egyházmegye közleménye szerint a Szerb Orthodox Egyház idén ünnepli autokefalitása elnyerésének 800. évfordulóját, s a látogatás is az ünnepségsorozat részeként valósul meg. Május 25-én, szombaton 13 órától Irinej patriarcha magyar és szerb állami tisztségviselőkkel együtt megnyitja a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét, mely a Fő tér 6. szám alatt található. Másnap pedig Szent Liturgiát szolgál, ugyancsak Szentendrén, a Belgrád-székesegyházban.

Az egyházmegye által fenntartott, egyedülálló múzeum a 60-as évektől kezdve a székesegyház Pátriarka utcai kertjében működik. Most az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri, körülbelül 1600 négyzetméteres épületét újították föl számára, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 465 millió forintos támogatásával.

A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga, ami az idők során jelentősen bővült. Közel négyszáz műtárgy – jelentős ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai –, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg. A gyűjtemény felöleli a XIII. századtól a XIX. század végéig tartó időszakot, s az egyik legjelentősebb hazai orthodox gyűjtemény. Az állandó kiállítás mellett az új rendezvény- és kiállítótér időszaki kiállítások és más rendezvények befogadására is alkalmas, többfunkciós épület, multimédiás központtal. A projekt építész tervezője Ásztai Bálint (Stoa Studio), kivitelezője a Prímépítő Kft.

A múzeum látványtervei megtekinthetők az építészstúdió honlapján.

Őszentsége Irinej patriarcha május 26-án, vasárnap 9.30-tól Szent Liturgiát szolgál a Belgrád-székesegyházban. A Budai Szerb Orthodox Egyházmegye szeretettel várja a hívőket.