Tanácskozik a négy ősi egyház elöljárója

A Romfea hírportál híradása szerint ma Cipruson találkozik egymással a négy ősi orthodox egyház elöljárója: az alexandriai, az antiokhiai és a jeruzsálemi patriarcha, valamint a ciprusi érsek. A megbeszélésen nem vesz részt az Egyetemes Patriarchátus képviselője.

patriarhák.jpgA tanácskozás tárgya a közel-keleti kereszténység helyzete, az Antiokhiai és a Jeruzsálemi Egyház közötti konfliktus, valamint tárgyalnak az Ukrajnai Egyház autokefalitásának kérdésében kialakítandó álláspontról is. A négy egyházi eléljáró közös kommünikét is kiadott a tanácskozás eredményéről.

A közlemény szerint a Nicosia-ban az érseki rezidencián összegyűlt főpapok imádkoztak az egész világ békéjéért, Isten szent egyházainak jólétéért, a szenvedő Közel-Keletért és az ott élő emberekért. Hangsúlyozták, hogy vissza kell állítani a közel-keleti régió stabilitását és felhívással fordultak a politikusokhoz, hogy fáradozzanak a régió fejlesztésén és az igazságtalanságok megszüntetésén.

Az Antiokhiai és  Jeruzsálemi Egyházak elöljárója az őszinteség, testvériség és szeretet szellemében folytattak véleménycserét a két egyház közötti problémáról és kifejezték szándékukat, hogy leküzdjenek minden nehézséget és eljussanak az eucharisztikus közösség visszaállításához.

Az ősi egyházak elöljárói tárgyaltak az Ukrajnai Orthodox Egyháznak adott autokefalitás következtében kialakult problémákról. Támogatják a ciprusi érseket, hogy közvetítőként lépjen fel a kialakult problémák megoldásábnan. Az egyházi elöljárók arra hívták fel a feleket, hogy állítsák vissza egymás között az eucharisztikus közösséget, valamint hangsúlyozzák, hogy mindegyik félnek tartózkodnia kell a hívők, templomok és monostorok elleni támadásoktól és az erőszak minden aktusától, bármilyen okkal és motivációval is indokolnák azt.

Az egyházi elöljárók kifejezték fájdalmukat amiatt, hogy evilág hatalmasai közömbösen viseltetnek Pavel Jazidzsi és Joann Ibrahim szíriai metropoliták iránt, akiket 2013-ban raboltak el és sorsuk jelenleg is ismeretlen.

Az ősi keleti egyházak főpásztorai hangsúlyozták eltökéltségüket, hogy folytatják a dialógust és az együttműködést az Egyház javára, és megjegyezték, hogy az Orthodoxiában sok véleménynek helye van, de az Orthodox Egyház egy és dicsőséges, mivel feje az Istenember, a mi Urunk Jézus Krisztus.

Forrás Forrás