Hierotheosz (Vlachosz) metropolita az ukrajnai autokefalitásról

Forráskép megtekintéseHierotheosz (Vlachosz) naupaktoszi (lepantó-i) metropolita felhívással fordult a Görögországi Orthodox Egyház Szent Szinódusának tagjaihoz az ukrajnai egyház autokefalitása elismerésével kapcsolatban.

A metropolita szerint az Egyetemes Patriarchátus döntését úgy kell elfogadni, ahogy azt meghozta, ha pedig valaki mégis vitatni szeretné, akkor meg kell várnia az Egyetemes Zsinat összehívását, amelyen nem csak az ukrajnai Tomosz megadásának kérdését, hanem az összes többi egyház autokefalitása elnyerésének témáját is meg kell tárgyalni. Az ukrajnai autokefalitás körüli viták gyakorlatilag minden más, az Egyetemes Zsinatok korszaka után létrejött autokefalitás kanonikusságát is kétségbe vonják, hiszen azokat is az Egyetemes Patriarchátus adományozta a többi helyi egyház megkérdezése nélkül.

„A Görögországi Egyház nem tagadhatja meg az Egyetemes Patriarchátus döntését arról, hogy autokefalitást ad Ukrajna Egyházának, de el kell most fogadja ezt a döntést, és várnia kell addig a pillanatig, amikor szavazás útján kifejezheti általános véleményét, miután összeült az Egyetemes Zsinat. Ott nem csak arról kell majd ítélni, hogy milyen módon kapta meg Ukrajna a Tomoszt, hanem arról is, hogy milyen módon kapták meg azt a többi egyházak. A tomosz adományozásának elutasítása sok mindent kétségbe von.

Következésképpen az ukrán kérdésben elengedhetetlen az együttműködés és a közös megbeszélés az Egyetemes Patriarchátussal, annál is inkább, mivel a Görögországi Egyház „gondoskodva” kormányozza az Egyetemes Patriarchátus görögországi egyházmegyéit is. Ha nem ezt teszi, azzal kétségbe vonja a Görögországi Egyház autokefalitásának patriarchai és szinodális tomoszát is”.

 Hierotheosz metropolita radikálisan cáfolja a „Harmadik Róma” eszméjét, melyet befolyásának növelése céljából az orosz állam és a Moszkvai Patriarchátus népszerűsít az orthodox világban.

Forrás