Enyhítené az orosz állam a BTK „vallásos érzések megsértését” büntető paragrafusát

A Moszkvai Patriarchátus azon „dolgozik”, hogy a színházi előadások, képzőművészeti alkotások és filmművészeti alkotások, kiállítások és múzeumok ne kerüljenek ki az Oroszországi Föderáció Büntetőtörvénykönyvének a „vallásos érzések megsértéséről” szóló 148. paragrafusának hatálya alól – jelentette ki március 22-én Kszénia (Csernyega) igumenia, a Moszkvai Patriarchátus Jogi Hivatalának vezetője.

„Nem támogatjuk azt a javaslatot, amely szerint a színházi előadásokat, képzőművészeti alkotásokat kivonnák a BTK 148. paragrafusának hatálya alól, mert véleményünk szerint ezek mégiscsak nyilvános cselekmények, melyeknek rendeltetése a nyilvánosság, és egyértelműen olyan nyilvános cselekmények közé tartoznak melyek sérthetik a hívők vallásos érzéseit. Mi természetesen követelni fogjuk, azon fogunk dolgozni, hogy az ilyen javaslatokat zárják ki a törvénytervezetből” – mondta az igumenia az Interfaxnak.

Kszénia (Csernyega) apátnő szerint a „gyakorlat azt mutatja”, hogy nem kevés olyan műalkotás van, melyek sértik a „hívők vallásos érzéseit”, és az említett paragrafusnak vonatkoznia kell rájuk. Csernyega elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Moszkvai Patriarchátus képviselőit nem hívták meg abba a munkacsoportba, amely a kultúráról szóló törvénytervezet koncepcióján dolgozik. „Bár mi kértük, hogy minket is vegyenek be a bizottságba, de nem vettek be minket” – jelentette ki az igumenia.

A „kultúráról” szóló törvénytervezet március 22-én került az Állami Duma elé. A javaslat kivonná a színházi előadásokat, képzőművészeti és filmművészeti alkotásokat, kiállításokat és múzeumokat az orosz BTK azon paragrafusának hatóköre alól, amely „a társadalom iránti nyilvánvaló tiszteletlenséget kifejező és a vallásos érzések megsértésének céljából véghez vitt tevékenységet” bünteti.

Forrás