Epifánij metropolita: El kell távolodnunk az orosz birodalmi hagyományoktól

Az Ukrajnai Orthodox Egyház fokozatosan távolodik az oroszországi birodalmi hagyományoktól és közeledi a görög hagyomány felé, mert az Ukrán Egyháztól éppen a görög gyökereket „vágták el szándékosan” – Ezt Epifánij (Dumenkó) kijevi metropolita, az Ukrajnai Orthodox Egyház elöljárója jelentette ki a BBC-nek adott interjújában.

Képtalálat a következőre: „Митрополит Епифаний”

„Távolodnunk kell azon orosz birodalmi hagyományoktól, melyeket hosszú ideig ránk kényszerítettek. Amikor a görög hagyományú templomokat látogatjuk, látjuk, hogy mindazok a hagyományok léteztek az Ukrán Egyházban is még Mogila Péter idejében” – mondta Epifánij metropolita.

Megjegyezte, hogy a görög hagyományú liturgikus gyakorlatra, teológiai műveltségre és az Egyház szociális szolgálatára gondol.

„De mindez fokozatosan fog megvalósulni, hogy ne váltson ki ellenállást a hívők konzervatív részénél, akik a reformokat mint olyanokat vetik el általában. Felvilágosítással kell foglalkoznunk, el kell magyaráznunk az embereknek, hogy jobbá kell válnunk, hogy a szeretet uralkodjék közöttünk” – jegyezte meg az Ukrajnai Autokefál Egyház elöljárója.

Forrás