A Moszkvai Patriarchátus várja a nyugat-európai orosz egyházközségek csatlakozását

A Konstantinápolyi Patriarchátus azon döntésével kapcsolatban, hogy megszünteti Nyugat-Európai Orosz Exarchátusát, a Moszkvai Patriarchátusban emlékeztettek arra, hogy már régóta várják ezen egyházközségek csatlakozását a moszkvai joghatósághoz.

„Tizenöt évvel ezelőtt, 2003 tavaszán a néha II. Alekszij patriarcha felhívással fordult a nyugat-európai orosz hagyományú főpapokhoz és egyházközségekhez, melyben azt javasolta, hogy önkormányzattal rendelkező metropóliai kerületként csatlakozzanak az Orosz Egyházhoz. Talán eljön az idő, hogy újra átgondolják ezt az akkor nem mindenki által meghallott felhívást” – mondta az Interfaxnak Nyikoláj Balasov protoijerej, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője.

„A firenzei egyházközség közelmúltbeli döntése alapján ítélve megérett ehhez a talaj” – tette hozzá, utalva arra, hogy a firenzei Krisztus Születése és Szent Miklós templom egyházközsége [pontosabban annak egy része – ford. megj.] elöljárójával az élén átment a Külföldi Orosz Orthodox Egyház joghatóságába. Az átmenet oka az volt, hogy a közösség nem ért egyet Konstantinápoly ukrajnai cselekedeteivel.

A Konstantinápolyi Patriarchátus Szent Szinódusa keddi ülésén döntött a nyugat-európai ún. „Orosz Exarchátus” megszüntetéséről. Ez a döntés nem érte váratlanul a Moszkvai Patriarchátust.

„Nem látok okot a csodálkozásra. Láttuk, hogy Isztambulban nem kérdezték meg az Ukrán Orthodox Egyház püspökeit, papságát, szerzeteseit, laikusait sem, hogy vissza akarnak-e térni a Konstantinápolyi Patriarchátusba, hanem csak egyszerűen kihirdették, hogy történelmük 300 évét megszüntetik, és ők újra az Egyetemes Patriarcha alárendeltjei, de ezért hamarosan autokefalitást kapnak. Az, hogy ők ezt nem kérték, hogy nincs szükségük az autokefalitásra – ez szintén senkit nem érdekel” – mondta Balasov atya, a szinódusi osztály képviselője.

Ugyanígy szüntetik meg a párizsi exarchátust, folytatta Nyikoláj atya, nem kérdezve meg sem a főpapot, sem a papságot, sem a hívőket. „Mit ceremóniázzanak az alattvalóikkal! Az ő tomoszuk csupán 18 éves, még meg sem száradt rajta a tinta, ennél ősibb dokumentumokat is vontak már vissza” – tette hozzá.

Forrás