Konstantinápoly elveszítette a jogát, hogy az Orthodoxia koordinációs központjának nevezze magát – Hilarion metropolita

Hilarion volokolamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatos legutóbbi cselekedetei miatt a Konstantinápolyi Patriarchátus elveszítette a jogát, hogy az Egyetemes Orthodox Egyház koordinációs központjának nevezze magát – jelentette ki Hilarion volokolamszki metropolita, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője.

„Mi most egy új egyházi valóságba léptünk: az Orthodox Egyháznak nincs többé egységes koordinációs központja, nekünk pedig ezt nagyon világosan tudatosítanunk kell. A Konstantinápolyi Patriarcha önmagát likvidálta egy ilyen központ minőségében” – jelentette ki Hilarion metropolita a „Bolsaja igra” [„Nagy Játszma”] c. televíziós műsorban, adja hírül a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának weboldala.

A Konstantinápolyi Patriarchátus és az ukrán hatóságok kapcsolatában zajló történések lényegéről szólva Hilarion metropolita elmagyarázta, hogy a „Konstantinápolyi Patriarchátus csatlakozott az úgynevezett autokefál Ukrán Egyház létrehozásának már több mint negyedszázada létező tisztán politikai projektjéhez”.

„A projektet a politikai vezetők kezdeményezték és támogatják, de nem támogatja azt Ukrajna egyházi népének alapvető tömege – ez látszik a Kijevben tartott többezres körmenetekből, ez látszik a kanonikus Ukrán Orthodox Egyház zsúfolásig telt templomaiból. Mi sajnáljuk, hogy a Konstantinápolyi Patriarchátus saját haszonszerző érdekeiből a szakadás – ezen egyházellenes politikai projekt – támogatásának útjára lépett” – jegyezte meg a metropolita.

Hilarion metropolita emlékeztetett arra, hogy az elmúlt néhány évtizedben az Orosz Orthodox és más Helyi Egyházak részt vettek az Összorthodox Zsinat előkészítésében, képviselőik és elöljáróik elutaztak a Konstantinápolyi Patriarchátus által szervezett gyűlésekre.

„De megsértve egy másik Helyi Egyház kánoni határait, legitimizálva a szakadást, elveszítette a jogát, hogy az Orthodox Egyház koordinációs központjának nevezze magát” – hangsúlyozta a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője.

Hilarion metropolita egyúttal megjegyezte, hogy Konstantinápoly előtt mindig megmarad a hibája beismerésének és bűnbánatának lehetősége.

„Mi mégis nagyon reméljük, hogy az értelem győzedelmeskedik. Bartholomeosz patriarchát gyakran nevezik ’a föld 300 milliós orthodox lakossága szellemi vezetőjének’, de ennek a 300 milliónak legalább a felét most ki kell vonni: ő nem szellemi vezetője sem az Orosz Orthodox Egyháznak, sem más Helyi Orthodox Egyháznak, amelyek, úgy vélem, nem fogják támogatni rablótevékenységét. Éppen ezért is mondom, hogy most elveszítette a jogát, hogy az Orthodox Egyház koordinációs központjának nevezze magát” – mondta a volokolamszki metropolita.

A metropolita hozzátette, hogy az Orosz Egyház továbbra is közösségben marad más Helyi Egyházakkal, annak ellenére, hogy megszakította a kapcsolatot Konstantinápollyal.

„Továbbra is el fogunk járni egymáshoz vendégségbe, összehangoljuk erőfeszítéseinket, nézeteinket, de ebből a folyamatból most kiesett a Konstantinápolyi Patriarchátus, és ezt nekünk világosan értenünk kell” – konstatálta a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának feje.

Forrás