Hilarion metropolita prognózisa az autokefál ukrán egyház vezetőjével kapcsolatban

Hilarion volokolamszki metropolita, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője szerint a létrejövő Ukrán Autokefál Egyház elöljárói tisztségére a legesélyesebb jelölt Dániel (Zelinszkij) érsek, a konstantinápolyi patriarcha egyik Kijevbe küldött exarchája, vagy Job (Gecsa) érsek – adja hírül a RIA „Novosztyi”

„Valószínű, hogy ennek élére Konstantinápoly két exarchájának egyike, Dániel (Zelinszkij) érsek, vagy Jób (Gecsa) érsek került, aki az utóbbi időben egyre aktívabb az ukrán irányban” – mondta a metropolita a görög „Romfea” hírportálnak adott interjújában, melynek szövegét a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának Kommunikációs Szolgálata terjeszti.

Hilarion szavai szerint Jób (Gecsa) érsek nagyon sikertelenül mutatta meg magát Párizsban, ahol rövid ideig a Konstantinápolyi Patriarchátus Orosz Egyházközségeinek Érseksége élén szolgált. „Az ezen struktúrában a kinevezése után létrejött éles belső konfliktus következtében Konstantinápoly kénytelen volt visszahívni onnan. Lehetséges, hogy most egy másik területen akarják kipróbálni” – folytatta a metropolita.

A Kijevi Patriarchátus és az Ukrán Autokefál Orthodox Egyház jelenlegi vezetőinek esélyeit latolgatva a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője megjegyezte, hogy most vizsgálják a különféle lehetséges jelölteket, és „Konstantinápoly számára, természetesen, fontos lenne, hogy a struktúrát kanonikus főpap vezesse, nem pedig valaki a szakadárok közül”, ami Konstantinápoly szemében „nagyobb legitimitást biztosítana az új struktúra számára”. „Éppen ezért nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a struktúra élére valaki a filaret-féle ’püspöki karból’ kerül”.

Hilarion metropolita úgy tudja, hogy az autokefál egyház vezetését felajánlották már Szimeon vinnyicai metropolitának is, ő a Moszkvai Patriarchátus egyetlen főpapja, aki nem írta alá a Moszkvai Patriarchátus főpapjainak nyilatkozatát.

Korábban az ukrán „Golos.ua” hírportál közölte, hogy az Ukrán Autokefál Egyház egyesítő zsinatát november 22-én tartják meg, és ennek eredményét felterjesztik a Konstantinápolyi Patriarchátus november 28-30-i Szinódusának ülésére. Feltételezik, hogy ennek végén Bartholomeosz patriarcha aláírja az autokefalitást adományozó Tomoszt, amit átadnak az autokefál ukrán egyház megválasztott elöljárójának.

[A cikk az orosz sajtóban november 16-án jelent meg, de november 22-től napjainkig még nem tartottak egyesítő zsinatot Kijevben – ford. megj.]