Provokációnak nevezte az ukrán autokefalitást az oroszországi főmufti

Talgat Tadzsuddin oroszországi főmufti szerint az Ukrán Egyház autokefalitása „Szíriához hasonló provokáció”

Talgat Tadzsuddin oroszországi főmufti, akit még a szovjet időkben neveztek ki az oroszországi muszlimok vezetőjévé, uráli utazása során kommentálta az Ukrán Orthodox Egyház autokefalitásának kérdését. Tadzsuddin az autokefalitás megadását „provokációnak” nevezte és az ukrajnai helyzetet Szíriához hasonlította, megjegyezve, hogy mindkét országban a vallást az emberek megosztásának eszközeként használják.

„Most, amikor az autokefalitásról beszélnek, nem avatkozunk bele más felekezetek ügyeibe. Egyszerűen csak mi, muzulmánok, saját magunkon ismerjük ezt a módszert. Ahogy Szíriában, a vallást felhasználják, hogy szembeállítsák egymással az embereket, bár ott évszázadok óta különféle keresztények és más felekezetek éltek kölcsönös tiszteletben. Most megpróbálják ugyanazt megtenni – szembeállítani egymással az orthodoxokat. Szentségtörő provokáció, amikor a vallást a népek szembenállásának eszközévé teszik” – jelentette ki az oroszországi főmufti.

A főmufti nem ért egyet azzal, hogy a Krím félsziget elszakítása Ukrajnától megosztotta volna a FÁK államok muzulmán lakosságát. Tadzsuddin szerint a Krím muzulmán lakossága „elfogadta annak Oroszországhoz kerülését” és igyekszik spirituális életét az új körülmények között kialakítani, a krími tatárok medzslisze (melyet az Oroszországi Föderációban betiltottak) – a saját népével kell legyen és részt kell vegyen abban, amiben maga a nép is részt vesz.

Forrás