Nem szakít Moszkvával az Egyetemes Patriarchátus

Képtalálat a következőre: „rue daru eglise”Annak ellenére, hogy az Orosz Orthodox Egyház Szent Szinódusa Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája elnökségével tartott ülésén megszakította az eucharisztikus kapcsolatot az Egyetemes Patriarchátussal, a Konstantinápolyi Patriarchátus továbbra is közösségben marad vele – áll a Nyugat Európai Orthodox Orosz Egyházközségek Érsekségének a nyájhoz intézett felhívásában.

„Kedves testvérek, értesítjük Önöket, hogy Érsekségünk – Exarchátusunk, mely az Egyetemes Patriarchátus joghatóságához tartozik, teljes egységben áll az egész Orthodox Egyházzal. Értesítünk benneteket arról is, hogy az Egyetemes Patriarchátus nem szakította meg a közösséget a Moszkvai Patriarchátussal és továbbra is megemlékezik róla a diptichonban megállapított rend szerint” – áll az Exarchátus által kiadott dokumentumban.

„Minden orthodox hívő teljes mértékben részt vehet egyházközségeink liturgikus életében és részesülhet az egyházi szentségekben”.

A Nyugat-Európai Orosz Érsekség arra hívja fel a papokat, diakónusokat, szerzeteseket és hívőket, hogy imádkozzanak az Egyház egységéért.

Forrás