Jeruzsálemmel is szakíthat a Moszkvai Patriarchátus

A Moszkvai Patriarchátus felfüggeszti a részvételét a jeruzsálemi Úr Sírjánál tartott istentiszteletekben, ha a Jeruzsálemi Patriarchátus a Konstantinápolyi Patriarchátus mellé áll, és megengedi, hogy az ukrán „filaretisták” szolgálhassanak az Úr Sírjánál – jelentette ki Nyikon igumen, a Moszkvai Patriarchátus jeruzsálemi egyházi missziójának titkára.

Az igumen elmondta, hogy a jeruzsálemi görög orthodox patriarchátus, mely felügyeli a Szent Föld számos zarándokhelyét, beleértve az Úr Sírja Templomot, még nem reagált a Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusának határozatára arról, hogy megszakítják az eucharisztikus és imádságos közösséget az Egyetemes Patriarchátussal.

„Ha a Jeruszálemi Patriarchátus a Konstantinápolyi Patriarchátus oldalára áll, és ennek következtében megengedi a „filaretistáknak”, hogy az Úr Sírjánál és más szentföldi templomaikban szolgáljanak, akkor kénytelenek leszünk felfüggeszteni a velük való szolgálatot. Gyakorlatilag ez folytatása lesz a botránynak és valószínűleg, feltételezem, kénytelenek leszünk megszakítani a közösséget a Jeruzsálemi Patriarchátussal is, mert ily módon ők is a szakadárok oldalára állnak” – jelentette ki a moszkvai egyház jeruzsálemi képviselője.

Hozzátette azonban, hogy ez a helyzet nem fogja megakadályozni a Moszkvai Patriarchátus híveinek részvételét a Kegyelmi Tűz szertartásán, melyet minden évben Húsvét előestéjén a Jeruzsálemi Szent Sír templomban tartanak a hívők tízezreinek jelenlétében, és melyre Oroszországból minden évben magas szintű delegáció érkezik.

“Ha ez mégis megtörténik, akkor természetesen, mi is jelen lehetünk ezeken a szolgálatokon, de nem fogunk tudni velük áldozni, velük szolgálni” – pontosította az igumen. Majd hozzátette, hogy a Moszkvai Patriarchátus vezetősége még semmilyen konkrét döntést nem hozott a kérdésben.

РИА Новости https://ria.ru/religion/20181016/1530774772.html

 

 

Forrás