A “Török Orthodox Egyház” beperli Bartholomeosz patriarchát és a Konstantinápolyi Patriarchátust

Ezt a “Török Orthodox Egyház” patriarchátusának sajtótitkára, Szevgi Erenerol jelentette be. A keresetet az Ukrán Egyház autokefalitásának megadásáról szóló döntéssel kapcsolatban nyújtották be.

I. Eftim Erenerol “török orthodox patriarcha”

Erenerol szerint a Konstantinápolyi Patriarchátus döntése „politikai ügy és távol áll a vallástól”. „Bartholomeosznak nincs jogosultsága arra, hogy exarchákat küldjön Ukrajnába és autokefalitást adjon az ottani egyháznak. Az 1923-as lausanne-i békeszerződés szerint az egyetemes patriarcha státusza csupán a Törökországban élő görögöknek tartott istentiszteletek végzésére korlátozódik” – mondta Erenerol.

Az Ottomán Birodalom és a görögök kiűzése után a török kormányzat támogatásával létrehozott ún. Török Orthodox Egyházat hivatalosan elismeri a török állam. Létrehozásának célja az volt, hogy az eltörökösödött orthodox hitűeket elszakítsák a görög orthodoxoktól.

Az ún. Török Orthodox Egyház temploma Isztambulban

A Török Orthodox Egyház élére akkor Pavlosz Karahiszaridisz, egy kis-ázsiai eltörökösödött görög került, de csak néhány orthodox török és görög család csatlakozott hozzá. Karahiszaridisz önmagát „patriarchának” nevezte ki és felvette az I. Eftim nevet, családnevét pedig Erenerol-ra törökösítette. Azóta a mai Törökországban öt egyházközséggel, három templommal és néhány tucat hívővel rendelkező egyházi formáció az Erenerol család irányítása alatt áll. Élén ma IV. Eftim Erenerol patriarcha áll.

Az elmúlt napokban az Egyetemes Patriarchátus és a Moszkvai Patriarchátus közötti kapcsolat kiéleződésének fokozódásával orosz egyházi közegben (többek között a Szent Szinódus Teológiai-Bibliai Bizottságának tagja részéről is) olyan javaslatok hangzottak el, hogy a Moszkvai Patriarchátusnak kanonikus egyházként kellene elismernie és támogatásáról kellene biztosítania ezt a törökök által az Egyetemes Patriarchátus ellenében létrehozott formációt.

Forrás