A Moszkvai Patriarchátusban büntetni fogják a szinódusi tiltást megszegő papokat és hívőket

Ezt Igor Jakimcsuk atya, a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának titkára jelentette be.

Jakimcsuk pap elmondta, hogy a Moszkvai Patriarchátus papjainak és híveinek tilos lesz imádkozniuk Törökország működő templomaiban, beleértve az orosz turisták által sűrűn látogatott Antalia egyetlen működő templomát is. Az Orosz Orthodox Egyház hívei számára tiltás alá került számos görögországi templom is, azon területek templomai, melyek az Egyetemes Patriarchátus joghatóságához tartoznak (többek között Krétán és a Szigetvilágban is).

A Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának titkára megerősítette, hogy a tiltás az Áthosz-hegy templomaira is vonatkozik. „Természetesen ott van még az Áthosz is, amely szintén Konstantinápoly joghatóságába tartozik, de ide nem pihenni járnak” – tette hozzá.

Ha a Moszkvai Patriarchátus hívői nem tartják be a Szinódus határozatát, akkor azt kötelesek lesznek a gyónás során bűnként megvallani – figyelmeztetett Jakimcsuk. „Az ilyen jellegű tiltások megtartásának elvetéséért a papokra eltiltás vár, a világiakra pedig bűnbánat a gyónás során az egyháznak való engedetlenség miatt” – mondta.

Forrás