Kirill eltiltotta a szolgálattól az ismert minszki atyát a testőrei lefényképezése miatt

Alexander Sramkó atya, évtizedek óta szolgáló, ismert minszki pap Facebook bejegyzésében írta, hogy ma eltiltották a papi szolgálattól „Egyszerűen minden gondviselés-szerűen egybeesett, de nem akarattal. Képzeljék el: azon templom megnyitóján, a templomban közölték velem az eltiltásomat, melyet a „pravoszláv újjászületés szimbólumának” neveznek.”

Alekszander atyát Kirill moszkvai patriarcha fogadására hívták a minszki Szent Lélek székesegyházhoz, hogy részt vegyen a patriarcha által tartott istentiszteleten és néhány fényképet készített a várakozás, valamint a patriarcha érkezése idején, melyet megosztott a Facebookon.

A képekhez az alábbi kommentárt írta:

„Nem, természetesen értem, hogy hajléktalanok lábát megmosni kellemetlen lenne. De vannak olyan egyszerű dolgok, melyekhez nincs szükség semmilyen erőfeszítésre. Sőt, nem is kerülnek semmibe. De mégis nagyra értékelik. Talán valaki Kirill patriarcha környezetéből szólhatna a Moszkvai Patriarchátus fejének…

Emberek több órán át várnak az utcán. Rád. Várnak. Még. Nem olyan sokan, mint a korábbi években. De mégis, valakik mégis eljöttek. Valakinek még érdekes vagy. Még ha nem is engedik be őket a székesegyházba, ahová csak belépővel lehet belépni. Eljöttek és itt fognak állni egész este az utcán, megelégedve a kivetítő közvetítésével. Mintha nem nézhetnének hasonló műsorokat a „Szojúz” csatornán. Miért nem lehet megadni nekik legalább a minimális élő kapcsolatot? Miért kell a gépkocsival egészen a székesegyház kapujáig hajtani és kilépve belőle, még csak meg sem fordulni? Tényleg olyan nehéz lenne kimenni 100 vagy 50 méterre, megtenni néhány tucat lépést, köszönteni és megáldani a népet? Mondani néhány meleg szót, valakinek megfogni a kezét? Hiszen ez olyan egyszerű… és a nyeresége összehasonlíthatatlanul nagyobb… Nem értem. Nyugdíjkorba jutottam és nem értem. Mintha készakarva tennék… a patriarcha számára mintegy nem létezik a nép, ám testőrök számára a potenciális veszély forrása. Vagy egyszerűen csak… demonstratív megvetés?”

Szolgálattól való eltiltását Alekszander atyával szóban közölték és keddre berendelték a minszki egyházmegyei hivatalba.

Alekszander atya a bejegyzésében írta: „Nagyon sokan ’beszéltek’ velem. A patriarcha van nagyon megsértődve.” A pappal a patriarcha őrei „beszélgettek”, nem tetszik nekik, hogy lefényképezte azon gépkocsi rendszámát, amelyen a patriarcha érkezett. „A legfontosabb: a fényképek, a testőrök képei. Elsősorban erről szólt a vita: azt bizonygatták nekem, hogy ez normális, hogy a patriarchának ennyi testőre van, hogy ez mindenütt így van és másképp nem lehet – hogy nem tudom, mit kockáztat a patriarcha. Amikor azt mondtam, hogy a mi metropolitánk is egyházi elöljáró, de nincs semmilyen testőre, és eddig még soha nem történt semmi, akkor valami tiszteletlenséget mondtak a metropolitáról: úgymond, nem szolgált rá, nincs semmi jelentősége. Ezt a patriarcha környezetének egyik ismert tagja mondta” – írta Alekszander atya. Végül a már liturgikus ruhába öltözött atyát kivezették a vasárnapi szertartásról.